Průmysl a obchod

Plánovaná přehrada Vilémov se v Krkonoších stavět nebude

Přehrada Vilémov na řece Jizeře se stavět nebude. Ze seznamu chystaných vodních děl, která měla sloužit jako zdroj pitné vody, ji po dohodě nechali vyřadit náměstci ministrů zemědělství Aleš Kendík a životního prostředí Tomáš Tesař. ČTK o tom informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.
Obce i ekologové, kteří proti plánům zatopit cenné lokality v Krkonoších bojovali, jsou spokojeni. „Toto rozhodnutí s nadšením vítáme. Doufejme, že to je konec několikaleté společné snahy Správy KRNAP a krkonošských pojizerských obcí zabránit záměru vybudovat na Jizeře u Vilémova přehradu,“ řekl ČTK ředitel správy parku Jan Hřebačka. Zamýšlená nádrž byla plánovaná ještě v dobách socialismu. Začínala by pod Harrachovem u křižovatky na Mýtě. Hráz dlouhá 570 metrů a 134 metrů vysoká by byla u Vilémova v Rokytnici nad Jizerou. Do nádrže by se vešlo sedmkrát víc vody než do největší jizerskohorské přehrady Souš.
Přehrada by výrazně změnila místní mikroklima, varovali ekologové. Navíc by odřízla Harrachov od komunikací na české straně hranic. Záměr ale především ohrožoval cenné lokality v Jizerském dole. Zmizely by obří hrnce v korytě Mumlavy, bučiny a smíšené lesy s jedlí, které jsou domovem chráněného lejska malého, unikátní botanické lokality či zimoviště netopýrů ve štolách. „Jsme rádi, že výsledkem posledních jednání náměstků ministerstev zemědělství a životního prostředí je vyřazení plánované vodní nádrže Vilémov z Generelu Lokalit pro akumulaci povrchových vod,“ dodal Hřebačka.
zpráva ČTK