Průmysl a obchod

Plzeň dokončí vědeckotechnický park, získala dotaci na třetí etapu

Město Plzeň dokončí svůj vědeckotechnický park (VTP). Na jeho třetí a poslední etapu získala 79 miliónů korun z EU. První etapa z roku 2008 už je zcela zaplněná firmami, druhá, otevřená letos v červnu, z 80 procent. Třetí etapa za 126 miliónů Kč bude nejmenší s 1650 metry čtverečními ve dvou budovách. ČTK o tom informoval ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).
„Peníze budou z operačního programu Podnikání a inovace. Kromě stavby třetí etapy se počítá s rozvojem druhé,“ řekl. Stavba začne na jaře a hotová by měla být ještě v roce 2013.
Letos otevřenou druhou etapu tvoří sedm nových budov s plochou 6500 m², o 1500 m² více než v první části parku. V obou dokončených etapách za půl miliardu korun funguje téměř 50 firem hlavně z automobilového průmyslu, elektroniky a software. Objekty zahrnují laboratorní, zkušební a vývojové dílny a kanceláře.
VTP, jehož vlastníkem je město, nemá vytvářet zisk, ale nesmí prodělávat. Hlavním cílem parku je udržet studenty v regionu, navázat spolupráci s podnikatelskou sférou a komercionalizovat výsledky výzkumu a vývoje. Kromě univerzity má vazbu na řadu ze 42 firem působících na sousedních Borských polích.
Podle primátora Martina Baxy (ODS) město výrazně podporuje inovace a nové technologie. V nynější krizi se může VTP stát motorem růstu oborů s vysokou přidanou hodnotou a nových technologií. Kvestor Západočeské univerzity Antonín Bulín dodal, že VTP bude úzce propojen s jejími čtyřmi výzkumnými centry za tři miliardy korun, které staví v sousedství VTP.
zpráva ČTK