Průmysl a obchod

Plzeň spustila realitní portál pro pronájem části městských bytů

Plzeň spustila vlastní realitní portál, na němž nabízí k pronájmu některé městské byty. Prostřednictvím portálu mohou nově zájemci podávat také elektronickou přihlášku.
Na webu http://byty.plzen.eu/ jsou zatím v nabídce pronájmů byty o podlahové ploše do 90 metrů čtverečních nebo v nové zástavbě lokality Sylván. Postupně přibudou také větší byty nad 90 metrů čtverečních. Plzeň vlastní 3515 městských bytů, řekl dnes ČTK vedoucí bytového odboru magistrátu Zdeněk Švarc.
„Prostředí webu nabízí širší škálu možností pro prezentaci informací k jednotlivým bytům, a to včetně fotografií, které mohou do detailu přiblížit, jak bytová jednotka vypadá,“ řekl. Město na portálu nabízí byty v domech, které má ve svém majetku a jsou označeny koeficientem číslo 1, tedy byty nejvyšší kvality. Cena nájmu za metr čtvereční je u nabízených bytů většinou 82 korun za metr čtvereční. Zájemci mohou zatím vybírat ze zhruba dvou desítek bytů. Nájem nejlevnější garsoniéry v bytové zóně Sylván přijde měsíčně na 2251 korun, nejdražší zatím nabízený byt je ve čtvrti Bory. Za byt 3+1 požaduje město měsíční nájem 7288 korun.
Přihlášky, které zájemci podají, se posuzují z několika hledisek a bodují. Posuzuje se například přiměřenost měsíčního příjmu uchazeče o byt nebo doba trvání zaměstnání. Nájem se uzavírá na šest až 11 měsíců. Pokud nájemce plní povinnosti, smlouva je mu automaticky prodlužována vždy o šest měsíců, dodal Švarc.
Radnice na konci minulého roku přijala opatření k tomu, aby se k nájmu městského bytu dostalo více lidí. U části bytů, které byly v horším stavu nebo v místech, kde o ně lidi moc nestojí, město snížilo nájemné. V pořadníku na přidělení městského bytu bylo na konci roku kolem 2000 žádostí o byt, zároveň ale bylo několik set bytů volných.
zpráva ČTK