Průmysl a obchod

Plzeň vypsala soutěž na zástavbu území, kde měl být obchodní dům

Plzeň vyhlásila veřejnou soutěž na podobu zástavby území, kde chtěl developer Amádeus Real postavit obchodní komplex Corso Americká za 2,5 miliardy korun. Před rokem ho odmítlo referendum, a radnice tak musí stavbě nákupního centra na místě zbouraného domu kultury bránit.
Investor nedávno oznámil, že s projektem končí. Doba pro odevzdání soutěžních návrhů bude od 25. do 30. dubna, řekla ČTK šéfka útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká.
Porota zasedne 13. a 14. května a o den později by měl být názor odborníků na koncepci území zveřejněn. „Návrh mohou odevzdat autorizovaní architekti z ČR i dalších zemí EU,“ uvedla.
Architektonicko-urbanistická soutěž bude vyhlášena na širší území, než je 2,4 hektaru plochy určené původně na stavbu Corsa Americká. „Navrhne řešit území Americká – Nádražní – křižovatka U Jána – Denisovo nábřeží s důrazem na urbanistickou strukturu a vymezení veřejných prostranství. Důraz je kladen na urbanistickou strukturu a vymezení veřejných prostranství, výsledek soutěže se promítne do návrhu nového územního plánu Plzně,“ řekla ředitelka. Bude hotový v roce 2016, o dva roky později, než radnice plánovala. Vítěz soutěže musí vyřešit také veřejná prostranství, vazby na okolní území, respektovat případná územní rozhodnutí a reflektovat potřeby vlastníků.
Amádeus Real se před několika dny rozhodl projekt Corso Americká v Plzni ukončit. Důvodem je podle jeho právního zástupce Jana Petříka nejistota v přístupu města a neustále se měnící postoje k investici, které vyústily v zastavení územního řízení. Investor do projektu vložil stovky miliónů korun, jež bude požadovat po městu, stejně jako část ušlého zisku i peníze za zmařenou investici.
Ve hře je ještě prodej 2,4hektarového pozemku, který Amádeus vlastní. Radnice by za něj dala nejvíce 270 miliónů Kč, k nákupu by ale musela mít jasno o využití; investor loni navrhl 500 miliónů Kč. „Město je se svým přístupem na nejlepší cestě k tomu, aby se proluka po domu kultury stala na dlouhou dobu jednou z dominant Americké třídy,“ řekl Petřík. Pozemek dnes zčásti funguje jako parkoviště.
Plzeň už vybrala právní kancelář Kocián, Šolc, Balaštík, která ji bude zastupovat v očekávaném dlouhodobém soudním sporu s developerem. Odvolání proti výběru advokátů ještě řeší antimonopolní úřad. Vítězná kancelář podepíše s městem smlouvu na tři roky. Radnice vyčlení na každý rok na právní služby dva milióny korun.
zpráva ČTK