Průmysl a obchod

Plzeňský kraj opraví za 250 mil. Kč důležitou silnici do Německa

Zrychlení, komfort a bezpečnost přinese řidičům kompletní rekonstrukce dvacetikilometrové silnice II. třídy, která vede na starý hraniční přechod Rozvadov. Plzeňský kraj jako investor do ní vloží čtvrt miliardy korun, z toho 85 procent dá EU.
Oprava jedné z nejfrekventovanějších krajských silnic II. třídy, kudy projíždí 11 000 vozidel denně, bude hotová letos v říjnu. ČTK to při zahájení oprav řekl šéf krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava. Kvůli velkému provozu kamionů chce kraj silnici zpoplatnit mýtným.
Silnici II/605, která spojí hranice okresů Plzeň-sever a Tachov, opraví stavebníci ve stávající stopě od Sulislavi na Plzeňsku k Boru. „Nebude se rozšiřovat,“ uvedl Vejprava. Rekonstrukce nezahrne průtahy městy a obcemi, tedy Sulislaví, Sytnem, Stříbrem, Benešovicemi, Holostřevy a Skviřínou. „Je to kvůli nedokončeným inženýrským sítím v obcích nebo kvůli plánovaným stavbám chodníků a autobusových zálivů,“ dodal technický náměstek Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Josef Felbr.
Silnice bude podle něj průjezdná po celou dobu rekonstrukce vždy alespoň v jednom pruhu. Po opravě se zvýší její únosnost, vymění se stará svodidla a upraví příkopy, čímž se se odvodní vozovka. Nejnáročnější budou objekty dvou mostů, hlavně velkého u Milíkova přes Mži.
„Okraje krajnic jsou svěšené, živičná vrstva je zkorodovaná, v některých úsecích jsou vyjeté koleje od kamionů, jsou tam výtluky s trhlinami, které jsou způsobené dopravním zatížením i povětrnostními vlivy,“ uvedl Felbr.
Silnice je souběžná s dálnicí D5. Slouží jako objízdná trasa, pokud se na D5 něco stane. Podle aktuálního sčítání po ní projíždí ve Stříbře kolem 11 000 vozidel, uvedl Vejprava. Často ji využívají řidiči kamionů, kteří jedou mimo D5 kvůli tomu, aby nemuseli platit mýtné. Kompletně nebyla opravována přes 20 let; do otevření D5 z Plzně do Rozvadova v roce 1997 byla mezinárodní silnicí I. třídy číslo 5.
Právě silnici II/605 zvažuje kraj zpoplatnit mýtným jako jeden z prvních krajských tahů, podobně jako silnici II/203, která vede přes Nýřany a Heřmanovu Huť vedle dálnice, dále „starou pražskou“, tedy tah z Prahy do Plzně, silnici II/180 z Chotěšova přes Dobřany na Vysokou, která je hojně využívána tranzitní dopravou, a přístupové silnice II. třídy k hraničním přechodům, které jsou zatížené více, než je únosné, například na Všeruby a na Lískovou na Domažlicku.
„Zpoplatnění silnic nižších tříd se pořád připravuje. My si teď děláme průzkum, kolik kamionů se tam pohybuje a jaký je to tranzit. Budeme ho mít hotovo koncem dubna,“ uvedl Vejprava. Jde právě o komunikace stále více využívané kamiony, jež nechtějí platit mýtné.
zpráva ČTK