Průmysl a obchod

Plzeňský kraj vyhlásí soutěž na dokončení klatovské nemocnice

Plzeňský kraj vyhlásí v nejbližších dnech veřejnou soutěž na dodávku zbylých přístrojů, nábytku a na dokončení vnitřních stavebních úprav nové Klatovské nemocnice. Půjde o kontrakt za 300 až 400 miliónů korun.
Nové zdravotnické zařízení za nejvýše 1,4 miliardy korun by se mělo veřejnosti otevřít zkušebně už letos v prosinci, nejdéle v lednu příštího roku. ČTK to řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).
„Soutěž budeme vyhlašovat novátorským způsobem. Soudní znalci z ČVUT, kteří už nám pomáhali s výběrem dodavatele prvního balíku velkých přístrojů, nám do 14 dnů poskytnou posudky a navrhnou nabídkové ceny v místě a čase obvyklé. Poté bychom celkovou cenu ještě o pět procent snížili a dali ji jako cenu limitní. To je cesta, jak zakázku nepředražit," dodal. Na soutěži už se podle Chovance pracuje. Vyhlásí ji Centrální nákup Plzeňského kraje spolu s externím partnerem. „Nemohli jsme to nechat celé jen na naší příspěvkové organizaci. Jde o velkou soutěž, u níž ponese partner pojištění pro případ rizika," dodal.
Kraj původně zvažoval soutěžit odděleně přístroje, nábytek, stavební úpravy a ostatní vybavení. Tendr by se ale v případě mnoha odvolání mohl časově výrazně posunout a s tím i otevření nemocnice. „Budeme soutěžit vše dohromady," dodal hejtman.
Původně také kraj zvažoval nechat experty prozkoumat ceny všech nabízených položek. Ty nejdražší pak chtěl vyřadit a „přesoutěžit" elektronickou aukcí. Podle zákona o veřejných zakázkách nemusí kupec drahé položky odebrat, ale nelze je novou soutěží řešit zvlášť.
Znalci z ČVUT už pomáhali kraji při prvním tendru na devět velkých lékařských přístrojů, například počítačového tomografu, magnetické rezonance a rentgenů. Jako jejich dodavatel bylo v březnu, po doporučení odborné komise a tří nezávislých posuzovatelů vybráno sdružení firem 2T a Foma s nabídkovou cenou 82 miliónů korun. Kraj přitom počítal, že přístroje přijdou na více než 105 miliónů Kč. „Nakoupili jsme za historicky nejnižší ceny mezi municipalitami," řekl hejtman. Soutěž zajišťovala firma Ingem, vybraná předchozím vedení kraje.
Kraj počátkem roku rozhodl, že nerealizuje původně plánovanou druhou etapu nemocnice za 100 miliónů korun, čímž se snížil počet lůžek o 80 na 300. Kdyby se budoval další pavilon, tak by se stavba prodloužila o rok. Laboratoře zůstanou ve vedlejší staré budově. Místo devíti z 25 lékařských pokojů vznikne dětské oddělení. Pokud by se neprováděly vnitřní úpravy, byl by schopen Metrostav předat celou stavbu už v srpnu, dodal hejtman.
zpráva ČTK