Průmysl a obchod

Po 10 měsících oprav je plně otevřen Wilsonův most v centru Plzně

Po deseti měsících oprav se automobilům otevřel Wilsonův most v centru Plzně, který spojuje Anglické a Denisovo nábřeží nad Radbuzou. Vozy MHD ho užívají od dubna, pěší o měsíc později. Generální oprava mostu, kabelového kolektoru a úprav Denisova nábřeží přišla na 52 miliónů korun proti původně plánovaným 70 miliónům, řekla ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

Sto let starý most je nově vydlážděný původními kostkami. Silnice je o jeden pruh užší, naopak širší jsou chodníky, nově vyskládané žulovými deskami. „V konstrukci chodníků byly obnoveny původní kabelové kolektory, do nichž se vrátily nejen trakční kabely Plzeňských městských dopravních podniků, ale také kabelové trasy Správy informačních technologií, ČEZ a Telefóniky. Šlo o nejsložitější i časově nejnáročnější část stavby,“ řekl Luděk Kejzlar z městského odboru investic.
Kamenné konstrukce mostu a mýtných domků byly vyspraveny a očištěny. „Následovalo ošetření impregnačním a z části i antigrafitovým nátěrem,“ řekl Kejzlar. Obnoveny byly interiéry mýtných domků a na most se vrátily repliky původního osvětlení. Konstrukce je podle Kejzlara nasvícena slavnostními svítidly, umístěnými na nábřežních zdech, opěrách a podpěře mostu.
Oprava Wilsonova mostu, který je technickou památkou, byla jednou z etap rekonstrukce Americké třídy od křižovatky U Práce po Denisovo nábřeží. Zahájena byla už v roce 2008 a zahrnovala kompletní rekonstrukci vozovek, chodníků, inženýrských sítí i městské zeleně na Americké, Jungmannově a Martinské ulici za 183 miliónů korun.
Stavba mostu začala před 102 lety. Hlavním materiálem byl kámen, z kterého jsou vyzděny klenby obou oblouků o rozpětí 27,5 metru včetně mostních opěr a střední podpěry. Beton byl použit jen do základů. Most je unikátním příkladem skloubení architektonické a umělecko-řemeslné kamenické práce. Otevřen byl 28. září 1913 a byl pojmenován po Františku Josefu I. Tehdy tam byly položeny koleje pro budoucí tramvajovou trať, které byly při opravě vozovky v roce 1934 vyjmuty.

zpráva ČTK