Průmysl a obchod

Po 15 letech příprav začala stavba obchvatu z Rokycan do Hrádku

Začala stavba první etapy obchvatu z Rokycan do Hrádku. Úsek dlouhý 1,7 kilometru bude hotový v létě příštího roku a přijde na téměř 170 miliónů Kč. Zlepší dopravní napojení průmyslové oblasti jihu Rokycan a měl by přinést rozvoj tamních podniků i pracovních míst. Díky stavbě se významně odlehčí komunikacím v Rokycanech, kde se sníží hluk i prašnost, řekl ČTK krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD).
„Start stavby beru za obrovské vítězství místních občanů, kteří už tomu ani nevěřili. Po současné silnici přes obce, kudy si zkracují cestu řidiči z Příbramska na dálnici D5, jezdí 3,5krát více aut než v roce 2000, hlavně kamionů, asi 5000 denně,“ řekl starosta třítisícového Hrádku Jaroslav Perlík. Kraj už před pěti lety současnou silnici za více než 30 miliónů Kč opravil, ale podle Perlíka už je rozbitá s utrhanými krajnicemi. Vozů stále přibývá, dodal.
Oblast si ale definitivně uleví až po dostavbě druhé části obchvatu od začátku Kamenného Újezdu kolem Hrádku na Mirošov. Tento tříkilometrový úsek, s jehož stavbou se začne nejdříve na podzim 2013, blokuje už 2,5 roku majitel jednoho pozemku. Proto se musela stavba rozdělit na dvě etapy. Kraj jako investor požádal o vyvlastnění, které řeší soud. Majitel pozemku za něj požaduje sumu několikrát vyšší než vyhláškovou. „Rozhodnuto bude dříve, než skončí první etapa, kraj už bude žádat o dotace na druhou část,“ uvedl Perlík. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jaroslava Vejpravy by měla přijít druhá část silnice, která se napojí na komunikaci Rokycany–Mirošov, na více než 200 miliónů Kč.
Dokončený obchvat dále umožní vstup investorů do volné průmyslové zóny v Hrádku. Padesátihektarová plocha pro lehký průmysl má v dosahu veškeré sítě. Je rozdělena na tři etapy, první má šest hektarů.
zpráva ČTK
zdroj foto www.prvnizpravy.cz