Průmysl a obchod

Poděbrady zahájí 4. března stavbu železničního nadjezdu

Poděbrady příští týden slavnostně zahájí stavbu železničního přemostění za více než 140 miliónů korun. Nadjezd v Koutecké ulici, na který obyvatelé města čekají už několik let, propojí dvě části Poděbrad. 
 
ČTK to řekl starosta Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady). Přemostěním u poděbradského nádraží se má snížit také hluková a emisní zátěž, výstavba má skončit během příštího roku.
Zahájení stavby je naplánováno na poslední den třídenních poděbradských oslav, které se konají k 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad.
Nový most bude zároveň sloužit jako přechod pro pěší a cyklisty. Z 19 uchazečů zvítězila firma, která nabídla cenu 143,5 miliónu korun. Původně se přitom náklady odhadovaly na 216 miliónů.
U železničních závor v Koutecké ulici, která je jednou z výpadových silnic z Poděbrad, si řidiči už mnoho let stěžují na dlouhé fronty. Nadjezd, který se postaví nad kolejemi, by tak měl ušetřit obyvatelům města mnoho času. Stavba měla začít už loni, lhůta pro podávání nabídek ale byla kvůli dodatečným dotazům několikrát prodloužena. Většinu nákladů by měly uhradit evropské fondy, ze svého rozpočtu má přispět kraj i město Poděbrady.
Projekt byl loni na krajském úřadě v pořadníku jako první náhradní. Pokud by peníze z evropských fondů na nadjezd nebyly vyčerpány, hrozilo podle starosty Ladislava Langra jejich vrácení.
Poděbrady příští týden zahájí také stavební práce v souvislosti s přesunem autobusového nádraží a propojením přilehlých ulic v okolí nádraží. Náklady na stavbu jsou stanoveny na 61 miliónů korun, dokončení je naplánováno na říjen.
zpráva ČTK