Průmysl a obchod

Podpora energeticky úsporných budov může pomoci ekonomice, říká Miroslav Zámečník

Vhodné nastavení státní podpory výstavby energeticky šetrných budov může zvýšit výkon tuzemské ekonomiky o jedno procento. V analýze vypracované pro iniciativu Šance pro budovy to uvedl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník. Mimo to tvrdí, že státu se vynaložené prostředky vrátí už za rok.
Iniciativu Šance pro budovy založila v roce 2010 Česká rada pro šetrné budovy a Centrum pasivního domu. Obě organizace sdružují kolem 160 firem, které působí v oblasti úspor energií a rekonstrukcí budov.
„Pokud stát vynaloží jeden milión korun na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na hrubý domácí produkt ve výši 2,13 až 3,59 miliónu korun,“ uvedl Zámečník. Podle odhadů iniciativy Šance pro budovy můžou tuzemští žadatelé o podporu ročně vyčerpat deset až 12 miliard korun, dodal koordinátor iniciativy Petr Holub.
Peníze se mají vrátit na daních z příjmu stavebních firem a jejich pracovníků, ze sociálního a zdravotního pojištění zaměstnaných lidí a na nevyplacených sociálních dávkách, které by jinak bylo nutné vyplatit všem, kteří by bez tohoto programu neměli práci.
Hledání cest pro podporu hospodářského růstu podpořil také ekonom Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte. „Pomalý růst ohrožuje nejen fiskální stabilitu země, ale s tímto rizikem roste obava, že se naše země dostane do ranku zemí fiskálně ohrožených. V této situaci, podpora projektů s vysokými makro multiplikátory je adekvátní reakcí,“ sdělil.
zpráva ČTK