Průmysl a obchod

Policie stíhá Metrostav a dalších deset stavebních firem

Policie obvinila v kauze někdejšího poslance a hejtmana Davida Ratha, který je obžalován z korupce, největší českou stavební firmu Metrostav. Metrostav spojitost s případem odmítá. Podle serveru Lidovky.cz obvinění míří i na generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta a obchodního náměstka firmy Jiřího Anděla.
Policie celkem osm firem a devět lidí stíhá pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Metrostav jakoukoli spojitost s kauzou odmítá a proti trestnímu stíhání se bude bránit všemi dostupnými prostředky. Do objasnění případu nechce kauzu více komentovat.
Kromě Metrostavu předali detektivové obvinění i několika dalším firmám, jejichž manažeři jsou mezi obžalovanými v Rathově kauze. Obvinění obdržela stavební firma Ivany Salačové FISA, která se nyní jmenuje JIPE. Podle Lidovek.cz se stíhání týká také firem Aveza a Tenton (dříve Einyes a Konstruktiva Branko). Společnosti se podle původní obžaloby státního zástupce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace krajských nemocnic.
Státní zástupce v obžalobě vyjmenoval desítku společností, které se měly zapojit do zmanipulovaných tendrů. Kromě Metrostavu mělo podle Jiráta jít o firmy Subterra, PSG International, Bak stavební společnost, Pohl cz, Pegisan, Konstruktiva Branko, Stavitelství Kladno a Ingbau cz. Zástupci těchto společností ČTK řekli, že o žádných trestních stíháních neví, už dříve jakékoliv manipulace s veřejnými zakázkami odmítli.
Nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který je účinný od loňského roku, dává policii a státnímu zastupitelství rozsáhlé kompetence, jež mohou citelně postihnout všechny právnické osoby, tedy firmy, zapletené do trestné činnosti. Firmě lze kromě peněžitého trestu uložit trest zákazu činnosti, nebo dokonce organizaci zrušit.
 
Metrostav je dle tržeb největší stavební firmou v ČR
Společnost Metrostav se letos díky vyššímu poklesu u konkurence stala z pohledu tržeb lídrem trhu. Celkové tržby Metrostavu loni poklesly na 20,83 miliardy z předloňských 21,67 miliardy korun. Zisk před zdaněním v roce 2012 naopak mírně vzrostl na 908,483 miliónu korun z 856,674 miliónu v roce 2011. Čistý zisk se však kvůli opravným položkám souvisejícím s podnikáním na Slovensku loni propadl na 288,578 miliónu korun z předchozích 704,454 miliónu korun.
Společnost má deset divizí a 18 dceřiných společností – plně ovládá například společnosti Subterra, Metrostav Slovakia, Metrostav Deutschland, Metrostav stavebniny, Metrostav Development, DSH – Dopravní stavby, PK Doprastav, Doprastav Asfalt, rakouskou BeMo Tunnelling či inženýrskou a zeměměřičskou CCE Praha.
Majoritním vlastníkem Metrostavu je společnost DDM Group vlastnící 51,34 procenta akcií, dalšími podílníky jsou DOAS SK (23,17 procenta) a DOAS CZ (17 procent), které drží po 50 procentech v DDM Group.
zpráva ČTK