Průmysl a obchod

Poptávka po řemeslnických pracích klesla skoro o pětinu, roste zájem o zateplení a fotovoltaiku

Zatímco ještě donedávna byl řemeslníků nedostatek, v současné době zájem o jejich práci klesá. Celková poptávka po jejich pracích se v loňském roce snížila o 17 %, v některých oborech ale dokonce až o polovinu. Naopak výrazně vzrostl zájem o opatření vedoucí k úsporám energie. Poptávka po zateplovacích pracích se v průběhu loňského roku zvýšila skoro o čtvrtinu a zájem o fotovoltaické panely vzrostl o víc než 75 procent. Vyplývá to z dat portálu NejŘemeslníci.cz, který je největším internetovým tržištěm pro řemeslníky a jejich zákazníky v Česku.

V porovnání s lety 2020 a 2021 vloni poptávka po řemeslnických pracích znatelně ochladla. Oproti roku 2020 se propadla zhruba o 13 %, oproti roku 2021 dokonce o 17 %. Výkyv je přitom znatelný zejména u větších zakázek. „Zájem o realizaci rodinných domů poklesl v roce 2022 oproti loňsku zhruba o 45 procent, o nové fasády asi o 43 procent,“ říká Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu.

Příčin je podle něj hned několik. Hlavním faktorem je samozřejmě rostoucí inflace, vyšší ceny stavebních materiálů a zvýšení úrokových sazeb. „To má dopad na spotřebitelské úvěry i hypotéky. Domácnosti s průměrným platem v současné době často nedosáhnou ani na startovací byty. A významnou roli hraje také nejistota v rámci energetické soběstačnosti,“ upozorňuje Martin Ekrt. Vlna domácích rekonstrukcí nastartovaná s pandemií koronaviru tak zase pomalu odchází. „Během pandemie začali lidé trávit více času doma a začali si uvědomovat, co všechno by tam mohli zlepšit. A jelikož tehdy nebylo tolik možností pro trávení volného času, vkládali peníze právě do rekonstrukcí,“ dodává výkonný ředitel s tím, že tento trend je již minulostí.

Poptávka po fotovoltaice vzrostla na dvojnásobek

Výrazně menší pokles nabídek zaznamenali řemeslníci, kteří provádí drobnější práce. „Malování pokojů nebo realizace sádrokartonových příček se propadly v pouhých jednotkách procent,“ říká Martin Ekrt. Některá řemesla začala dokonce vzkvétat, a to zejména v souvislosti s energetickou krizí. „Lidé se snaží ušetřit na energiích, a tak investují například do zateplení domu či fasády. Zájem o ně se zvýšil o více než dvacet procent,“ vysvětluje výkonný ředitel portálu pro řemeslníky. O více než 75 % pak oproti loňskému roku vzrostla poptávka po fotovoltaice.

Portál NejŘemeslníci.cz zaznamenal podle Martina Ekrta také nárůst aktivity ze strany řemeslníků. V předchozích letech měla řada z nich zakázky domluvené na měsíce nebo roky dopředu, aniž by se museli starat o svoje zviditelnění. „Řemeslníci, kteří čelí nedostatku zakázek, začínají častěji hledat práci ve svém okolí. Zároveň vidíme, že po letech, kdy zákazníci kvůli nedostatku profesionálů brali téměř jakékoli nabídky, se situace obrací i zde. Spolu s tím, jak se zvýšila nabídka volných řemeslníků, lidé opět více hledí na hodnocení jejich kvality a další parametry,“ vysvětluje výkonný ředitel portálu s tím, že právě možnost zpětné vazby jej činí atraktivním i pro klienty.

Tisková zpráva