Průmysl a obchod

Poslanci schválili snížený rozpočet fondu bydlení

Poslanci schválili rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok. Schválený návrh mu dává k dispozici 1,3 miliardy korun, letos měl přitom k dispozici 3,5 miliardy korun. Premiér Petr Nečas (ODS) již v září upozornil, že fond letos vyčerpá téměř všechny disponibilní peníze a v příštím roce už nebude moci například uzavírat žádné smlouvy v programu Nový panel.
Fond uvedl, že letošní rok byl posledním rokem, kdy bylo ještě možné poskytovat dotace na podporu bydlení. Bez doplnění finanční zdrojů tak nebude schopen uskutečnit žádné dotační programy. Návrh rozpočtu proto nepočítá s poskytováním přímých nebo úrokových dotací.
Přijímání žádostí o dotace z Nového panelu zastavil SFRB kvůli nedostatku peněz už v srpnu, což vyvolalo nevoli bytových družstev. Letošní rozpočet na Nový panel pamatoval částkou téměř 1,1 miliardy korun. Program Nový panel původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů, od loňského května z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů.
Opozice neuspěla s návrhem přidat do rozpočtu na Nový panel 1,5 miliardy. Ministerstvo pro místní rozvoj už dříve uvedlo, že se pokusí získat každoročně alespoň 50 miliónů korun, což by za deset let umožnilo rekonstruovat 15 000 bytových jednotek.
zpráva ČTK