Průmysl a obchod

Pošvářová: Na Lochkovském mostě jsou trhliny

Na Lochkovském mostě, který je klíčovou součástí zánovního pražského dálničního okruhu R1, jsou trhliny. Uvedl to server TÝDEN.cz, jemuž tuto informaci potvrdila Miloslava Pošvářová. Ta působila jako šéfka úseku Kontroly a kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), než byla minulý týden na hodinu odvolána.
ŘSD stavbu na podzim loňského roku reklamovalo. „Důvody reklamace Lochkovského mostu jsou čtyři: šíření trhlin ve svarech, šíření trhlin v betonové desce, rozpad vozovky a odlupování nátěru celé povrchové vrstvy,“ řekla serveru Pošvářová. Podle ní zhotovitel reklamaci uznal, ale jednání o řešení problému bylo vzhledem k jejímu odvolání odsunuto na neurčito.
Podle ŘSD nebezpečí nehrozí a slova o možném zřícení považuje za šíření poplašné zprávy. „Statika a ostatní technologická a konstrukční odolnost mostu Lochkov jsou pod stálým dohledem v rámci standardních kontrol,“ řekla on-line deníku TÝDEN.cz mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Posouzení statiky mostu prováděla Inženýrská akademie ČR, která ho označila za bezpečný pro automobilovou dopravu.
Po Lochkovském mostě denně projede 35 až 70 tisíc vozidel. Pokud by musel být uzavřen, vrátilo by se až dvacet tisíc osobních aut a kamionů na Jižní spojku, kudy jezdily před dokončením R1 v roce 2010. Most za miliardu korun stavělo sdružení firem Hochtief, Strabag a Bögl a Krýsl.

zpráva ČTK