Průmysl a obchod

Povodí Moravy dokončilo hráze v Uherském Hradišti a Starém Městě

Společnost Povodí Moravy dokončila stavební práce na první etapě protipovodňových opatření Uherského Hradiště a Starého Města. Čeká už jen na kolaudační rozhodnutí, po kterém budou prostory zpřístupněny veřejnosti. Stavba si vyžádala 222 miliónů korun.
Na nákladech se 167 milióny Kč podílí Ministerstvo zemědělství ČR. Staré Město i Uherské Hradiště postihla v roce 1997 ničivá povodeň. Nyní města ochrání před stoletou vodou zemní valy a zdi na obou březích řeky Moravy a potoka Salaška. Práce začaly letos v březnu. Nové hráze, které jsou na různých místech vyšší o 60 centimetrů až o 3,5 metru, zvýšily kapacitu koryta Moravy na 818 metrů krychlových za sekundu, což zhruba odpovídá stoleté vodě.
Na Uherskohradišťsku bylo v roce 1997 zaplaveno území o rozloze 20 000 hektarů, škody přesáhly dvě miliardy korun. V Uherském Hradišti voda úplně zničila 108 rodinných domů a poškodila 523 bytů. Zaplavila nemocnici, školy, podniky a další zařízení. Po povodni dělníci opravovali hráze a na levém břehu vystavěli ochrannou zídku. Zásadnější ochrana byla však vybudována až nyní.
V sousedním Starém Městě bylo v roce 1997 zaplaveno téměř 600 domů a 93 jich bylo zdemolováno. Radnice už před několika lety zabezpečila díky stavbě obchvatu a dalších komunikací za 90 miliónů korun město před velkou vodou ze severní strany. Po dokončení tohoto projektu by jeho ochrana měla být kompletní.
K úplnému dokončení protipovodňové ochrany Uherského Hradiště a okolí ale budou i po završení projektu zapotřebí další úpravy. Konkrétně jde o úsek od obchvatu Kunovic po čistírnu odpadních vod a od zaústění Březnice po Kudlovský potok.
Více o projektu najdete zde.

zpráva ČTK