Průmysl a obchod

Povodí Vltavy bude v roce 2012 investovat na jihu Čech miliardu

Povodí Vltavy bude v příštím roce na jihu Čech investovat do vodohospodářských staveb zhruba miliardu korun, což je o třetinu více než letos. ČTK to řekl ředitel závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek.
K nejvýznamnějším akcím budou patřit protipovodňová opatření ve Veselí nad Lužnicí či zvětšení retence lipenské přehrady.
„V příštím roce by se mělo rozjet hlavní penzum protipovodňových opatření, a to od Českého Krumlova, kde budeme zahajovat záhy poslední etapu rekonstrukcí jezu u Jelení lávky, až po velká protipovodňová opatření na Lužnici. Těch je několik a budou jak technicky, tak investičně velice náročná," uvedl ředitel.
Ve Veselí nad Lužnicí bylo při srpnové povodni v roce 2002 zaplaveno asi 40 procent plochy města, 32 ulic a přes 400 objektů. Voda ohrozila na 1370 obyvatel. „Na území se slévají dvě řeky (Nežárka a Lužnice), je to ploché území s velice propustným podložím, takže se tam musí vybudovat ochranné hráze v kombinaci s několika přečerpávajícími stanicemi," popsal Zídek. Celý systém bude podle něj z dosud realizovaných i připravovaných protipovodňových staveb nejnáročnější. Musel třeba vzniknout i model proudění podzemních vod.
V létě budou dokončeny stavební práce na Lipně. Povodí Vltavy do června postaví v kritických úsecích u paty přehrady valy, které v případě nutnosti umožní zvýšit maximální hladinu retenčního prostoru zhruba o 40 centimetrů. „Je to významná akce, jenom to zvýšení hladiny bude znamenat zvýšení retence o 19 miliónů metrů kubických vody," upozornil ředitel. Za zhruba 20 miliónů korun se v lokalitě Hůrka a Žlábek poblíž Horní Plané buduje pět kamenných hrází o celkové délce zhruba 350 metrů. Tyto vlnolamy z drátokamenných konstrukcí mimo jiné ochrání ohrožené úseky železniční trati České Budějovice – Volary před účinky velké vody.
Povodí Vltavy bude muset v příštím roce navíc investovat do majetku, který letos převzalo od Zemědělské vodohospodářské správy. Jen v Jihočeském kraji závodu přibylo přes 5000 staveb a 8000 kilometrů toků. „Letos jsme všechen majetek za zhruba 1,2 miliardy korun identifikovali, a teď v podstatě začínáme fungovat jako správce těchto toků," upozornil Zídek. Majetek je podle něj značně zanedbaný a starostové si slibují od změny správce lepší péči. Povodí už letos nakoupilo stavební stroje, aby na žádosti starostů mohlo pružně reagovat a některé práce dělat vlastními silami.
zpráva ČTK