Průmysl a obchod

Povodí Vltavy prostaví polovinu investic na jihu Čech

Na území Jihočeského kraje bude letos z programu Podpory prevence před povodněmi II prostavěno 1,2 miliardy korun. Podle ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly je to téměř polovina z celkových investic a více než dvojnásobek loňských investic na jihu Čech. Loni bylo v kraji dokončeno sedm staveb za 506 miliónů korun, řekl Kubala novinářům.
„Bezpečněji se mohou cítit třeba obyvatelé v blízkosti vodního díla Římov a Novořeckých hrází a také v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích, kde byla dokončena protipovodňová opatření v korytě Vltavy,“ uvedl Kubala.
Během loňska bylo v jižních Čechách zahájeno dalších osm staveb protipovodňových opatření za 279 miliónů korun. Jde například o zvýšení retence vodní nádrže Lipno I, protipovodňová opatření ve Strakonicích či úpravu jezu u Jelení lávky v Českém Krumlově. Dalších sedm staveb, v odhadovaném nákladu přes 470 miliónů korun, bude zahájeno v těchto dnech. Protipovodňová opatření se budou budovat v Blatné a v obci Dráchov. Veškeré práce budou ukončeny do příštího roku.
Jihočeský kraj od povodní v roce 2002 do současnosti podle krajského radního Václava Krále (ODS) investoval formou grantů do drobnějších protipovodňových staveb zhruba 130 miliónů korun. Byl také iniciátorem a investorem několika studií, které měly za cíl prověřit možnosti případné protipovodňové ochrany.
Kromě protipovodňových opatření vznikají studie vodních toků a rybničních hrází odhalující případná slabá místa, která by mohla být při povodni zdrojem ohrožení. K nejvýznamnějším studiím, které kraj nechal zpracovat, patřil monitoring 24 kilometrů hrází rybníků v povodí Lužnice.
Pokud bude schválen dotační program Podpora prevence před povodněmi III, Povodí Vltavy do něj navrhne zvýšení retence rybníka Rožmberk. Za zhruba 197 miliónů korun by jeho hráz dokázala bezpečně převést stoletou vodu. Hladina by se mohla zvýšit o dva metry a zadržet tak o 27 miliónů metrů krychlových vody víc, uvedl ředitel závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek.
zpráva ČTK