Průmysl a obchod

Povodí zahájí protipovodňové stavby ve Veselí a Plané nad Lužnicí

Povodí Vltavy letos na jihu Čech na protipovodňové stavby vynaloží zhruba 305 miliónů korun, loni to bylo kolem 260 miliónů.

Pokračovat se bude na opatřeních v Bechyni, Blatné a Soběslavi. Nově začne stavět protipovodňové stěny v Plané nad Lužnicí a ve Veselí nad Lužnicí. Opraví také propustek v Sedleci na Českobudějovicku. ČTK to řekla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.
Po letech plánování a bouřlivých diskusí obyvatel se začnou stavět železobetonové zdi i mobilní hrazení na pravém břehu řeky Lužnice v Plané nad Lužnicí. Obyvatele a majetek tam ochrání minimálně před padesátiletou vodou. „Štětové stěny budou místy dosahovat hloubky až pěti metrů pod zemí,“ řekl ČTK technik Povodí Vltavy Jan Šimůnek. Stavba začne na jaře a skončí do konce roku, přijde na zhruba 90 miliónů korun, linout se bude po pravém břehu řeky v délce 1,4 kilometru.
Když město připravovalo dokumentaci pro územní rozhodnutí, navrhl projektant chránit majetek lidí železobetonovými zdmi, to se však obyvatelům nelíbilo. Povodí proto při stavebním řízení zaměnilo pevné stavby za mobilní hrazení. Navíc byla zeď kvůli neshodám s jedním z majitelů zkrácená asi o 200 metrů na 1,4 kilometru. Město teď bude muset zabezpečit před hrozícími záplavami stavění barier.
Celkem 3,5 kilometru protipovodňových zdí se začne stavět na jaře také ve Veselí nad Lužnicí v místech, kde se vlévá Nežárka do Lužnice. Stavba to je z technického hlediska komplikovaná. Kvůli podloží budou štětové stěny místy dosahovat až do hloubky osmi metrů pod zemí, popsal Šimůnek. Součástí protipovodňových staveb jsou úpravy koryt řek, kanalizací i čerpací stanice.
V Sedleci na Českobudějovicku zase Povodí Vltavy zdvojnásobí kapacitu propustku pod silnicí první třídy mezi Českými Budějovicemi a Vodňany, aby při případných povodních už nebyla komunikace pod vodou. Protože Ředitelství silnic a dálnic nepovolilo investorovi přerušit na silnici dopravu, bude muset propustek budovat tunelářskými metodami. Přijde to asi na 5,5 miliónu korun.
Protizáplavové stavby v Bechyni, Blatné a Soběslavi, rozestavěné loni, budou dokončeny letos v červnu.
Na území Jihočeského kraje tak bude letos z programu Podpory prevence před povodněmi II, který administruje ministerstvo zemědělství, celkem prostavěno 1,5 miliardy korun.
zpráva ČTK