Průmysl a obchod

Praha 11 chce prodat pozemky kolem Litochlebského náměstí

Městská část Praha 11 chce prodat pozemky kolem Litochlebského náměstí, kde je park s pietním místem padlým dvou světových válek. Na místě by mělo vyrůst administrativní centrum, které podle kritiků několikanásobně převýší okolní zástavbu. Proti prodeji a výstavbě mrakodrapu vznikla v minulosti petice občanů, kritizují ho i opoziční zastupitelé.
Radní jedenácté městské části souhlasili s prodejem pozemku o rozloze 4,5 tisíce metrů čtverečních společnosti Tweelingen za 38 miliónů korun. Pietní místo i alej zůstávají v majetku městské části. Prodej ještě musí schválit zastupitelstvo, které se má sejít koncem listopadu.
„Pro městskou část Praha 11 a zejména pro naše občany je důležitá informace, že pietní místo i lipová alej nejsou součástí tohoto prodeje – zůstanou v majetku městské části, budou zachovány a toto pietní místo naopak zvelebeno,“ sdělil ČTK starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.
Podle Petra Lukeše, zastupitele za Hnutí pro Prahu 11, je ale prodej pozemku od počátku v rozporu se zákonem a radnice území prodává pod cenou. „Jde o evidentní tunelování obecního majetku. Máme znalecký posudek o ceně, který je v příkrém rozporu s tím, co tvrdí radnice,“ řekl ČTK Lukeš. Na postup radnice podalo jeho hnutí správní žalobu.
zpráva ČTK