Průmysl a obchod

Praha a Metrostav se shodly na dokončení tunelu Blanka

Město Praha a stavební firma Metrostav se shodly na podkladech nutných k dokončení tunelu Blanka, které v pátek předloží rozhodčímu soudu. ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Nouza. Jde o materiály, k nimž si při posledním jednání soud vyžádal další technické podrobnosti. Tentokrát by soud mohl vynést dílčí rozhodnutí. Podle Nouzy jednání spějí k tomu, že bude tunel Blanka dokončen do poloviny září. Opozice ale termín zpochybňuje. Metrostav nechtěl jednání komentovat.
Metrostav zastavil práce na tunelu loni v prosinci. Od té doby řeší spory mezi stavební firmou a Prahou rozhodčí soud. Metrostav žádá proplacení dlužné částky ve výši 2,7 mld. Kč. Praha chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.
Kromě toho arbitři řeší také seznam a vyčíslení prací za 1,34 mld. Kč nutných k dostavění problematického tunelu. Na posledním stání si vyžádali doplnění technických podrobností, na nichž se obě strany sporu neshodovaly. Nouza dnes oznámil, že zástupci Prahy a Metrostavu si nesrovnalosti vyjasnili. V pátek seznam znovu předloží soudu.
Podle Nouzy se arbitři budou zabývat jak seznamem prací, tak první částí žaloby Metrostavu týkající se dluhu ve výši 1,2 miliardy. Dílčí rozhodnutí by mohla padnout do dvou týdnů.
Blanka se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci léta. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, která nabírá zpoždění. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný.
zpráva ČTK