Průmysl a obchod

Praha dá miliardu korun z dividend na stavbu tunelu Blanka

Praha rozdělí miliardu korun, kterou letos dostala z dividend, na výstavbu tunelového komplexu Blanka a napojení Strahovského tunelu. Rozhodlo o tom zastupitelstvo hlavního města. Stavby zatěžují pražský rozpočet, jen tunel Blanka bude stát asi 36,98 miliardy korun. Podle informací z pondělního finančního výboru Praha dluží dodavatelům stavby tunelu Blanka v současnosti dvě miliardy korun. Další peníze chce uvolnit v lednu.
Hlavní město letos dostalo na dividendách z akciových společností, ve kterých má vlastnický podíl, přes miliardu korun. Peníze obdrželo od firem Pražská energetika Holding, Pražská teplárenská Holding, Pražské služby a Pražská plynárenská Holding. Protože příjmy města jsou vlivem krize omezené, rozhodlo vedení města o použití těchto peněz na dopravní stavby, na které nemá dostatek jiných prostředků. Rozdělení peněz by mělo podle primátorského náměstka Josefa Noska (ODS) urychlit postup prací a zajistit splnění termínů na jednotlivých stavbách.
Na stavbu další etapy Strahovského tunelu, jejíž součástí je napojení na mimoúrovňovou křižovatku Malovanka, uvolní město z dividend 88 miliónů korun. Dalších 505,8 miliónu korun bude vyplaceno na část městského okruhu Myslbekova–Prašný most. Za tyto prostředky budou podle usnesení dokončeny definitivní obezdívky, bude zajištěna a dotěžena stavební jáma Prašný most. Zahájeno bude dále betonování základové desky pro stavbu garáží na Prašném mostě.
Navazující úsek Prašný most–Špejchar dostane 60 miliónů korun na úpravu semaforů na křižovatkách, na podchod u stanice metra Hradčanská a nákup technologií. Na poslední úsek městského okruhu Špejchar–Pelc-Tyrolka dá město 346,2 miliónu korun, za které bude pořízena část technologického vybavení. Dále bude dokončeno ostění tunelů a nátěry chodeb.
Severozápadní část vnitřního městského okruhu, jehož součástí je tunelový komplex Blanka, má být zkušebně zprovozněna v dubnu 2014. Dokončení prací a také doplacení stavby ale město plánuje do konce roku 2016.
zpráva ČTK