Průmysl a obchod

Praha koupí pozemky za 50 miliónů: Na Vidouli a v Záběhlicích

Hlavní město vykoupí další pozemek na Stolové hoře Na Vidouli, kde by měl vzniknout sportovně-rekreační areál. Pozemek o výměře 25 481 metrů čtverečních do svého vlastnictví Praha získá za 43,6 milionu korun a poté jej převede na městskou část Praha 5. Schválili to pražští radní. V minulosti už magistrát pozemky na vrchu Vidoule směnil či vykoupil za podobné ceny. Radní také schválili nákup pozemků v Záběhlicích, které nyní vlastní Správa železnic. Stolová hora Vidoule je dominantou přírodního parku Košíře-Motol, který je mezi Košířemi a Butovicemi. Volnočasový a sportovní areál v místě naplánovala Praha 5 v roce 2016. V areálu by měl být okruh naučné stezky, běžecký a bruslařský okruh, louky pro pouštění draků a přírodní sportoviště.

Hlavní město usiluje také o směnu pozemků s firmou B+3 Real, která je majitelem sousedního pozemku na vrchu Vidoule. Dohodu s firmou schválili zastupitelé vloni. Společnost měla od města získat výměnou stavební parcely ve Stodůlkách, Střížkově a Vysočanech a městu doplatit 105 miliónů korun. Magistrát v minulosti v několika vlnách odkoupil jiné pozemky na Vidouli. Loni v březnu zastupitelé odhlasovali odkup za 56,4 miliónu korun, předloni město koupilo část parcel za 23 miliónů a v roce 2017 se nakupovalo za asi 115,5 miliónu korun.

Podle studie, kterou si nechala už dříve zpracovat Praha 5, mají v přírodní památce, kde v minulosti developerské firmy usilovaly o zástavbu, kromě venkovních sportovišť vzniknout nové cesty a mobiliář. V plánu je výsadba zeleně a využití se mají dočkat staré protiletecké bunkry, které se na kopci nacházejí.

Na pozemcích v Záběhlicích, které hlavní město také odkoupí, jsou nyní silnice třetí třídy. Komunikace Na Vinobraní, V Ochozu, Nad Trnkovem a Jesenická jsou ve vlastnictví města a spravuje je pražská TSK, vlastníkem těchto pozemků je však státní podnik Správa železnic (SŽDC). Metropole za pozemky zaplatí 4,6 miliónu korun.

zpráva ČTK