Průmysl a obchod

Praha nechá vyčíslit cenu prací nutných k dokončení tunelu Blanka

Město Praha si nechá za 1,8 miliónu korun vypracovat posudky, z nichž vyplyne, kolik bude stát dokončení tunelu Blanka. Rozhodli o tom pražští radní. Primátor Tomáš Hudeček řekl, že jde o práce za 1,1 nebo 1,2 miliardy korun. Seznam prací předloží rozhodčímu soudu, který posuzuje spory Prahy a společnosti Metrostav. Pokud arbitři materiál schválí, pravděpodobně tím otevřou cestu k dostavbě a zprovoznění tunelu. Další soudní stání bude v březnu.
Hudeček uvedl, že posudky se budou týkat nejenom prací, které ještě nejsou dokončeny, ale i dlužných částek za již hotové práce, za které Praha Metrostavu ještě nezaplatila. Součástí usnesení radních, které má ČTK k dispozici, je osmadvacetistránkový seznam prací, na jejichž dokončení závisí zprovoznění Blanky. Jde především o dodatečné stavební práce, dostavby komunikací, tramvajových tratí, kanalizací nebo veřejného osvětlení. Vedení města se už dřív nechalo slyšet, že stavba je prakticky hotová.
Termín otevření problematické stavby, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, se několikrát posunul. Nyní primátor mluví o létě. Metrostav ale už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců.

zpráva ČTK