Průmysl a obchod

Praha po letech dostavěla akvapark Šutka

Praha po letech dokončila výstavbu plaveckého areálu Šutka. Bazén s akvaparkem se veřejnosti otevře v prosinci. Konečné náklady se vyšplhaly na 748 miliónů korun. Novinářům to při prohlídce areálu oznámili radní Aleksandra Udženija (ODS) a náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09). Areál začalo město stavět již v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz či restituci pozemků byly ale práce několikrát zastaveny. Areál bude zatím provozovat firma Trade Centre Praha.
Výstavba Šutky je jednou z největších investic Prahy v posledních letech, která výrazně zatížila městský rozpočet. Praha platí vše z vlastní kasy. Dosud nemá celou stavbu zaplacenou, kvůli nedostatku peněz se s dodavateli dohodla na rozložení splátek. Kromě miliardových dopravních staveb je podobnou investicí například pavilon pro slony a hrochy v pražské zoo.
Kromě padesátimetrového plaveckého bazénu, který by mohl být využíván pro plavecké soutěže a který je v Praze zatím jen v Podolí, budou mít návštěvníci k dispozici akvapark se skluzavkami a tobogány a dále saunu. V areálu je rovněž dětský bazén s vlastním vstupem a šatnami. Kapacita areálu, který je bezbariérový, je 900 lidí, v šatnách budou moci využít zhruba 1000 skříněk. Parkoviště má kapacitu 270 míst.
V areálu bude občerstvení, posilovna, wellness a bowling, venku brouzdaliště. Součástí projektu je i kompletní dostavba vodovodního přivaděče, parkoviště, komunikací a přilehlé křižovatky v Čimické ulici. Voda v bazénech se bude čistit především pomocí UV lamp, částečně také chlorací.
Za základní vstupné do celého areálu zaplatí návštěvníci 125 korun na hodinu. Provoz areálu bude podle odhadů města ztrátový, Praha jej bude muset ročně dotovat více než deseti milióny.
Rada už před časem rozhodla, že areál bude chtít jako celek pronajímat jednomu správci. Kdo to bude, zatím není jasné. Město si chce nejdřív prostřednictvím své společnosti Trade Centre Praha vyzkoušet provozování samo, po roce nebo dvou bude podle všeho hledat soukromého správce. Oficiálním důvodem je to, že zatím nedokáže odhadnout náklady nutné na provoz, a není tak možné stanovit výši nájemného.

zpráva ČTK