Průmysl a obchod

Pražský Mánes čeká dvouletá oprava

Budovu pražského Mánesu, významnou památku české moderní architektury, čeká dlouhá rekonstrukce. Celý objekt se kvůli opravě v listopadu uzavře, mimo provoz bude 18 až 24 měsíců. Restaurace, která v Mánesu sídlí, skončí již na konci července. ČTK to řekla Dagmar Baběradová, ředitelka Nadace českého výtvarného umění (NČVU). Přesná cena rekonstrukce ještě není stanovena, odhaduje se až na 150 miliónů korun.
NČVU plánovala zahájení opravy již v červnu 2010, termín ale několikrát odložila. Zpoždění její zástupci zdůvodňovali průtahy při získávání potřebných povolení. Podle Baběradové již v srpnu začnou v objektu průzkumné práce, zavřena proto musí být místní restaurace. Celý objekt má být vyklizen a předán k rekonstrukci v listopadu.
Budova bude upravena podle projektu ateliéru HMArchitekti, který nepočítá s radikálními zásahy. Mánes chtějí po architektonické i funkční stránce vrátit do 30. let minulého století. „Cílem je rehabilitace Mánesa jako skutečného domu umění, oblíbeného a ceněného kulturního centra,“ uvádí NČVU na svých webových stránkách.
Architekti z ateliéru HMArchitekti již dříve uvedli, že středobodem budovy zůstane výstavní síň, která bude splňovat nejnáročnější technická kritéria a umožní prezentace různých výtvarných uměleckých oborů. Ve spodním podlaží nově vzniknou dva multifunkční prostory, kde by se mohly konat přednášky, projekce, dražby nebo menší výstavy. Obnovena bude i původní restaurace s terasou a malovaným stropem od Emila Filly. Na ochozu na jižní straně by měl vzniknout nový obchod.
Podle odhadů by měla oprava stát do 150 miliónů korun. Jedná se se dvěma sponzory, kteří by rekonstrukci mohli zaplatit. Smlouva ještě není uzavřena.
Funkcionalistickou budovu navrhl na objednávku Spolku výtvarných umělců Mánes Otakar Novotný, který patřil k nejnadanějším žákům architekta Jana Kotěry. Stavba byla dokončena v roce 1930. Od počátku 90. let minulého stol. se o budovu vedl restituční spor. Nejvyšší soud nakonec jako jejího vlastníka určil NČVU.
zpráva ČTK