Průmysl a obchod

Pražští zastupitelé aktualizovali cenovou mapu stavebních pozemků

Pražští zastupitelé přijali aktualizovanou vyhlášku, která určuje cenu stavebních pozemků v metropoli. Na základě změn z minulého roku zvýšili hodnotu parcel v průměru o čtyři procenta.
Vyplývá to z cenové mapy na rok 2011, která je součástí vyhlášky. Město mapu zohledňuje při prodeji pozemků, význam má i pro znalce, kteří pozemky oceňují.
Cenová mapa se každoročně mění na základě majetkových převodů, které byly zapsány do katastru nemovitostí. Je tak vlastně odrazem toho, co se děje na trhu s realitami. O čtyři procenta stoupla cena pražských pozemků i v loňském roce.
Pro příští rok bylo nově oceněno, respektive přeceněno 19 procent skupin pozemků. „Nárůst průměrných cen je téměř totožný pro všechny kategorie polohy," píše se ve vyhlášce. Za metr čtvereční kupci ve vnitřním městě v průměru zaplatí v tomto roce 6644 korun, v průměru celé Prahy pak 4388 Kč.
Důvodem zdražení pozemků je podle schváleného dokumentu především nedostatek míst, která by byla využitelná pro lukrativní komerční stavby. Hodnota parcel postupně klesá směrem k okrajům města. Na jejich cenu mají vliv i další okolnosti, například napojení na metro.
Podle analýzy trhu s pozemky, kterou vyhláška obsahuje, stále rostou ceny pozemků, které jsou určeny k bydlení, a to po celém území Prahy. Největší zájem je o místa vhodná pro rodinné domy, u kterých je podle autorů vyhlášky větší poptávka než nabídka. V atraktivních lokalitách na krajích města jejich ceny začínají převyšovat „historicky tradiční cenové špičky města jako je Hanspaulka, Ořechovka či Barrandov". Parcely pro bytovou výstavbu se nejvíce prodávaly například v Hostivaři, nebo v Modřanech.
Naopak se podle vyhlášky významně snížilo obchodování s pozemky určenými pro kanceláře, hotely nebo obchodní centra, a to vlivem tvrdšího poskytování úvěrů bankami.
 
Tabulka 1: Vliv polohy na průměrnou cenu pozemků v Praze v korunách za metr čtvereční:
 
Průměrná cena
Minimální cena
Maximální cena
Centrum města
33 979
8330
70 310
Vnitřní město
6644
500
46 850
Okrajová část kompaktního města
4289
400
10 630
Území mimo kompaktní město
3190
170
9030
Praha celkem
4388
170
46 850
 
Tabulka 2: Průměrná cena dle druhu využití pozemku v korunách za metr čtvereční
Druh využití
Cena
Zastavěná plocha, stavební pozemek, zbořeniště, staveniště, dvůr, manipulační plocha
5335
Ostatní, hřiště, sportoviště, hřbitov
3556
Komunikace, silnice, dálnice, dráha
3247
Zahrada, zeleň, ovocný sad, trvalý travní porost, potok, vodní tok
3323
Orná půda, les
2600
Zdroj: Vyhláška hlavního města
 

zpráva ČTK