Průmysl a obchod

Pražští zastupitelé schválili práce za 1,34 miliardy k dokončení tunelu Blanka

Zastupitelé hlavního města po dlouhé debatě napodruhé schválili seznam prací za zhruba 1,34 mld. Kč nutných k dokončení tunelového komplexu Blanka. Praha jej příští týden předloží rozhodčímu soudu. Bude se domáhat toho, aby soud uložil stavební firmě Metrostav povinnost dokončit stavbu a Praze povinnost za práce zaplatit. Zastupitelé zároveň odhlasovali týdny odkládanou zakázku klíčovou pro provoz tunelu. Jde o smlouvu za 114 mil. Kč s firmou ČKD DIZ na vybudování a vybavení dispečinků.
Práce na klíčové dopravní stavbě, která má Prahu vyjít zhruba na 36 mld. Kč, se kvůli neshodám mezi městem a Metrostavem zastavily loni v prosinci. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a stavební firmou a částky, které jí Praha za už provedené práce dluží. Jde o 2,7 mld. Kč.
Zastupitelé minulý týden materiál nutný k dokončení stavby v tajné volbě odmítli. Obávali se především trestní odpovědnosti za problematickou stavbu. O Blance hlasovali vůbec poprvé. Koalice TOP 09 a ČSSD tehdy neměla dostatek hlasů. Hlasování se navíc odmítla zúčastnit opoziční ODS. Napodruhé se ale mezi zastupiteli dostatek hlasů pohodlně našel.
Schválený materiál dostanou arbitři na stůl příští týden. Rozhodnutí soudu může podle náměstka primátora Jiřího Nouzy otevřít cestu k dlouho odkládanému zprovoznění tunelu. V opačném případě by se Praha vystavovala riziku škod. Podle posudku z loňského roku by Praha při dlouhodobém přerušení stavby mohla přijít až o 1,5 mld. Kč. Zatím ale není jasné, jak daleko postoupí arbitři v otázce dlužné částky z minulosti.
Problematická stavba se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci srpna nebo začátku září. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže a výstavbě dispečinků. Metrostav, který stavbu přerušil loni v listopadu, už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný.

zpráva ČTK