Průmysl a obchod

Prefa Brno má za sebou dva nejhorší roky

Výrobce stavebních materiálů Prefa Brno má za sebou dva nejhorší roky v historii. Hospodářský výsledek společnosti se pohyboval kolem nuly, loni byla dokonce v mírné ztrátě. Letos se to má změnit, řekl ČTK generální ředitel společnosti Jaroslav Starosta.
Podle něj je jedním z důvodů propadu ziskovosti firmy situace na trhu a nízké ceny stavebních materiálů. K zisku se chce firma vrátit růstem výkonů o pět procent, snižováním nákladů a změnou skladby výroby.
Prefa byla loni v mírné ztrátě také díky tomu, že musela odepsat některé nezaplacené pohledávky z roku 2012. Podle něj je dnes na trhu velké riziko krachu stavebních firem, a tedy odběratelů Prefy. To se dosud týkalo zejména malých a středních firem, nyní jsou v potížích i větší odběratelé. Prefa si proto své nové odběratele nechává hodnotit. U stálých zákazníků si kryje limit odběru. „I tak tam ale nějaké finance leží,“ uvedl Starosta.
Tržby Prefy Brno loni opět přesáhly 600 miliónů korun. Výsledky zatím nejsou auditované, ale výsledek je srovnatelný s rokem 2012. Prefa měla loni velice slabé první pololetí. „V druhém pololetí se to podařilo trochu dohnat, ale nebyl to jen náš problém,“ uvedl Starosta. Propad tržeb se týkal pozemního stavitelství, kanalizací i dlažby, kterou firma vyrábí.
Letos nastalo mírné oživení, způsobené také mírnou zimou. „Cítíme mírné oživení v kanalizacích, je více zakázek,“ uvedl Starosta. Jak se bude rok vyvíjet je podle něj ale těžké odhadovat. Pozemní stavitelství tvoří asi 40 procent tržeb společnosti a dělá největší díl.
Prefa začala dělat i některé nové výrobky, například nádrže, retenční objekty na jímání dešťové vody. „Je to rozvojový program, který dělá deset procent obratu a měl by posilovat,“ uvedl Starosta.
Prefa prodává i železobetonové skelety na dům, v kombinaci s dodavatelem dřevopanelů chce i díky tomu posílit svoje výkony. Reaguje tak na propad českého stavebnictví. Prefa aktuálně zaměstnává asi 300 lidí. Zvýší jejich počet asi o deset lidí v souvislosti s plánem pětiprocentního růstu obratu.
zpráva ČTK