Průmysl a obchod

Prefa Praha letos čeká oživení trhu

Výroba betonových prvků, jako jsou panely, sloupy nebo schodiště, se možná letos odrazí od loňského dna. Ve výroční zprávě za rok 2010 to uvedl výrobce betonových prefabrikátů Prefa Praha. Vyšší poptávka se může následně promítnout také do růstu tržeb.
„Rok 2010 byl pro Prefu Praha, a. s., rokem kritickým. Stavební trh a zejména segment pozemních staveb dále klesl s důrazem na další pokles prefabrikovaných konstrukcí,“ uvedlo představenstvo firmy. Trh prefabrikovaných materiálů podle firmy loni klesl o 15 až 20 procent, ve srovnání se stavebním boomem roku 2007 dokonce o 70 procent.
Propad trhu se odrazil také na tržbách Prefy Praha. Loni klesly o 23 procent na na 167 miliónů korun. Když bylo stavebnictví v roce 2007 na vrcholu, utržila firma 682 miliónů korun. Za letošní rok chce Prefa Praha zvýšit tržby na 280 miliónů korun. Současně se chce vymanit z loňské ztráty, zisk plánuje na úrovni 21 miliónů korun. Podnik loni prohloubil ztrátu na 25,4 miliónu korun z předloňských 19 miliónů Kč.
Pomoci zlepšit hospodaření mají firmě nové zakázky. Betonové výrobky z Prefy mají najít uplatnění například při rozšíření obchodního centra v Praze na Černém Mostě. V minulosti byla společnost dodavatelem například při výstavbě automobilky TPCA v Kolíně nebo na stavbách obchodních center OBI a Interspar v pražských Štěrboholích. Před rokem 1989 chrlila továrna v pražských Malešicích především panely pro výstavbu sídlišť.
zpráva ČTK