Průmysl a obchod

Prefě Brno loni klesly tržby o 6 procent

Výrobci stavebních materiálů Prefa Brno loni klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 6 % na 619,8 mil. Kč. Hlavní vliv na pokles tržeb měla nižší stavební produkce v Česku a na Slovensku. Firma to uvedla ve výroční zprávě založené ve Sbírce listin.
„Pokles stavební produkce přinesl jednak pokles zakázek, ale také další pokles cenové hladiny, který je vyvolán rostoucí konkurenční rivalitou jak mezi našimi odběrateli, tak mezi našimi konkurenty,“ uvedla firma v hodnocení loňského roku. Firmě klesly o 17 procent tržby v oboru kanalizací, naopak pokračoval růst u pozemních staveb. O 23 procent se snížily tržby za drobný stavební materiál. O pětinu oproti roku 2011 měla Prefa vyšší tržby u ekologických zakázek a nádrží.
Prefa Brno loni zaměstnávala průměrně 308 lidí, meziročně to bylo o deset méně. Firma vydělala po zdanění 1,3 mil. Kč, o 9 miliónů méně než v roce 2011. Na letošek Prefa očekává další propad stavební výroby, který by se měl projevit v jejích dodávkách pro pozemní stavitelství. „Naopak očekáváme mírné zlepšení v komunálních službách v případě, že budou zahájeny již připravené větší zakázky,“ uvádí firma ve výroční zprávě.
zpráva ČTK