Průmysl a obchod

Přesun autobusového nádraží v Berouně má začít v létě, město začalo s tendry

Rozsáhlá revitalizace prostoru před vlakovým nádražím v Berouně, kam se přesune také autobusové nádraží, by měla začít v létě. Město začalo s výběrovými řízeními, jichž bude do zahájení projektu mnoho.

Novinářům to řekla starostka Šárka Endrlová. Město na projekt získalo dotaci 52 miliónů korun, celý projekt vyjde na 61 miliónů. Jde o letošní největší investici města a zároveň je to jedna z největších investic za několik posledních let.
Město začalo s tendry už na konci loňského roku. Mimo jiné vybralo firmu, která pro město udělá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Tou bude společnost Gordion. „Projekt je veliký a za spousty peněz, takže jsme rádi, že za to vlastně odpovědnost ponese někdo jiný,“ uvedla Endrlová.
Starostka se neobává, že by výběrové řízení provedené najatou firmou mohlo být zmanipulované, jako tomu bylo v poslední době u řady jiných tuzemských případů. Podle ní výběrové řízení projde důslednou kontrolou. Navíc si město v tendru nemohlo najít zhotovitele samo, jinak by nezískalo dotace ze švýcarsko-českých fondů.
„Švýcarská strana má v tomhle případě právo veta. To znamená, že dokud neřeknou, že s tou zadávací dokumentací souhlasí, tak ta firma nemůže vypsat výběrové řízení a prostor pro eventuální machinaci je tam poměrně malý,“ zdůraznila Endrlová. Kromě zhotovitele stavby bude město v tendrech hledat ještě například technický dozor nebo zpracovatele technické dokumentace.
Železniční a autobusové nádraží jsou nyní od sebe vzdušnou čarou vzdáleny asi kilometr. O přemístění autobusového nádraží se v městě mluví už dlouho. Upraven bude prostor na ploše 22 300 metrů čtverečních. U nádraží vznikne nová křižovatka, chodníky, parkoviště pro krátkodobé stání a cyklostezka.
Počítá se s rozsáhlou revitalizací zeleně a vysazením desítek stromů a keřů. Změn dozná i současné nádraží Českých drah, kde vznikne čekárna, kterou nynější autobusové nádraží nemá. Obě nádraží tak vytvoří propojený dopravní terminál. Projekt by měl být dokončen v roce 2014.
zpráva ČTK