Průmysl a obchod

Převod části Holcimu na Cemex se protahuje, ÚOHS prodloužil lhůtu

Převod jedné cementárny, čtyř pískoven a 17 betonáren švýcarského Holcimu v ČR pod mexický Cemex se protahuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prodloužil lhůtu pro zkoumání případu z třicetidenní na pětiměsíční. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.
„Řízení bylo převedeno do takzvané druhé fáze, která může trvat až další čtyři měsíce,“ uvedl Rafaj. Aktuálně jde o nejsložitější případ, který má ÚOHS v oblasti posuzování fúzí na stole. Antimonopolní úřad může povolení transakce podmínit závazky, například odprodejem některé z provozoven nezávislému subjektu. V obdobných případech posuzuje mimo jiné situaci na lokálních trzích.
Švýcarská společnost převezme od konkurenta provozy kromě ČR také v Německu, ve Francii a v zemích Beneluxu. Jako součást celé transakce zaplatí Cemexu 70 miliónů eur (1,899 miliardy Kč).
V Německu koupí Holcim výrobní závody v západní části země v regionu Severní Porýní-Vestfálsko. Transakce zahrnuje jednu cementárnu, dvě mlýnice, jeden granulátor, 22 provozoven na kamenivo a 79 betonáren. Ve Španělsku spojí obě společnosti své provozy ve všech segmentech – cement, kamenivo a beton. Holcim zůstane majitelem minoritního podílu ve výši 25 procent.

zpráva ČTK