Průmysl a obchod

Přibývá Čechů, kteří si stavějí domy svépomocí

Dům s 200 metry čtverečními postavený svépomocí přijde na méně než 2 milióny korun (bez pozemku). Stále více Čechů proto dává přednost práci na stavbě v době svého volna před zadlužením na dlouhá léta. Dnešní stavební materiály jsou jako skládačka a pracovní postupy a zkušenosti získávají „samostavitelé“ na internetu, kde pro ně vznikají speciální komunitní servery.
Loni vlastními silami postavilo dům v Česku přibližně 5 tisíc stavebníků a jejich počet se meziročně zvyšuje o 30 procent. (Poznámka: Podle posledního zjištění ČSÚ je ročně formou individuální výstavby postaveno zhruba 12 tisíc rodinných domů.) Zhruba 80 procent stavitelů postaví dům nejdéle do dvou let od zahájení stavby. Vyplývá to z analýzy iniciativy Svépomocí.cz, která radí, jak si postavit kvalitní bydlení svépomocí. Na www.svepomoci.cz zpřístupňuje detailní pracovní postupy a umožňuje lidem výměnu informací a zkušeností.
„Moderní materiály jsou jako skládačka, není třeba mít na všechno zedníka. Na odborné práce si ale valná většina sjednává odborníky: tesaře, instalatéry či elektrikáře. To samé se týká instalace oken,“ vysvětluje Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz.
Na kvalitní bydlení tak mohou vlastními silami dosáhnout i lidé s nižšími příjmy, kteří by si prostorný rodinný dům nemohli dovolit, případně jen za cenu obrovského zadlužení. „Nejčastěji si lidé stavějí domy do velikosti zastavěné plochy 150 metrů čtverečních, typově nejčastěji dvoupatrové domy či přízemní typu bungalov. Na stavbu mají rozpočet od 1,5 do 2 miliónů korun. Stavbu realizuje většina stavebníků v době svého volna, tedy po práci a o víkendech.
Více než polovinu stavitelů tvoří střední generace ve věku 25–44 let (53 %), ale výjimkou nejsou ani pokročilí čtyřicátníci (45–54 let), kteří představují 18 procent samostavitelů. Vzděláním jde hlavně o středoškoláky (50 %), vysokoškoláci tvoří 15 procent. Nejvíce staveb podle analýzy Svépomocí.cz vzniká v kraji Středočeském (24 %), Jihomoravském (18 %), Moravskoslezském (15 %), Zlínském (11 %) a v Praze (13 %). Naopak nejmenší zájem je v kraji Karlovarském (0,6 %) a Ústeckém (0,8 %).
tisková zpráva