Průmysl a obchod

Projekční firmě Hydroprojekt loni mírně klesly tržby, zisk rostl

Tržby tuzemské projekční společnosti Hydroprojekt CZ se v roce 2010 snížily meziročně o 9 procent na 330,4 miliónu korun. Čistý zisk podniku se naopak mírně zvýšil na 20,1 miliónu korun z předloňských 19,6 miliónu. ČTK to zjistila z výroční zprávy firmy.
V oblasti projektových služeb se loni naplno projevil útlum stavebnictví. „Došlo ke značnému propadu konzultačních a projektových služeb v oblasti dopravy, což sekundárně zvýšilo konkurenci a cenový boj i v oblasti vodního hospodářství. Celkově situace na trhu v našem segmentu zůstala špatná a bez možnosti rychlého zlepšení v průběhu celého roku,“ uvedlo představenstvo firmy.
Na 35 procent loňských zakázek Hydroprojektu pocházelo od regionálních vodárenských společností, kolem 16 procent od měst a obcí. Celkem 64 procent zakázek firmy se loni týkalo čištění odpadních vod a kanalizací, 21 procent práce bylo ve vodárenství.
Hydroprojekt působí například v oblasti výstavby vodních energetických zdrojů, zásobování vodou, kanalizací, čističek odpadních vod, ale také při zabezpečování ochrany proti povodním. Kromě Česka podniká na Slovensku, v Polsku a Rusku, zakázku se firmě podařilo získat i v Afghánistánu. Podnik v roce 2010 v průměru zaměstnával 257 lidí, což bylo přibližně stejně jako předloni. Jediným akcionářem Hydroprojektu je švédská skupina Sweco.
zpráva ČTK