Průmysl a obchod

Projekt na pomoc českým firmám

Rada kvality České republiky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR představily veřejnosti nový projekt na pomoc českým firmám při zlepšování metod řízení, ekonomických výsledků a konkurenceschopnosti. Ke zlepšování bude využit osvědčený evropský Model excellence EFQM, který v Evropě využívá přes 30 000 firem všech oborů a velikostí.
Rada kvality i AMSP ČR si plně uvědomují, že české firmy nemohou dlouhodobě zakládat svoji konkurenceschopnost na nízké úrovni mzdových nákladů, nižších cenách nájmů, nemovitostí i řady služeb. Do budoucna musí být základem naší konkurenceschopnosti vysoká efektivita, nasazení inovací, zvýšená produktivita práce a bezchybná práce managementu. Pro splnění těchto podmínek nebude stačit jen tradiční česká vynalézavost a velké osobní nasazení podnikatelů i jejich zaměstnanců, ale bude třeba využít i moderních metod řízení a zlepšování.
„Uvědomujeme si, že řada našich firem vyrostla na improvizaci a dobrých nápadech, ale současně víme, že do budoucna to na udržení a zvýšení konkurenceschopnosti stačit nebude,“ vysvětluje Ing. Pavel Ryšánek, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality (SOK). „Nastal čas, kdy čeští podnikatelé budou muset ve svých firmách nahradit náhodu systémem, chaos plánováním a přesčasy efektivitou. Nástroj, který jim k tomu pomůže, máme – je to EFQM model.“
EFQM model je nástroj, který pro své řízení a zlepšování používá přes 30 000 firem, a to jak velkých koncernů, tak i malých rodinných podniků s několika zaměstnanci. Model jednoduchou formou popisuje stav firmy, ukazuje její silné i slabé stránky a upozorňuje na možná rizika do budoucna. Vedení a majitelé firem v něm získávají neocenitelného pomocníka, který dokládá vývoj firmy v čase a sleduje, jak se vyvíjí práce jednotlivých oddělení, dílen či závodů. Model ukazuje i možné cesty k nápravě slabých míst.
V ČR bohužel pracuje v Modelu excellence jen minimum firem. Je to dáno především slabou informovaností českých podnikatelů, kteří netuší, jaké výhody jim model přináší a jak dramaticky může zlepšit jejich ekonomické výsledky.
„Když jsme se seznámili s dlouhodobými zkušenostmi s modelem EFQM ze zahraničí, uvědomili jsme si, že by byl velkou pomocí i pro české podnikatele,“ říká generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Proto jsme se rozhodli – ve spolupráci s Radou kvality – informovat naše členy a partnery o možnostech, které jim model EFQM přináší. Navíc, tyto aktivity velmi dobře korespondují i s naší strategií na následující roky, ve které jsme si podporu inovací a zvyšování kvality vytkli jako jednu z priorit.“
 
O úspěšnosti modelu v zahraničí svědčí nejen jeho rozšířenost mezi evropskými podnikateli, ale i výsledky nezávislých studií univerzit ve Vídni a v Leicesteru. Zvláště druhá ze studií, která sledovala po dobu 6 let vývoj podniků úspěšných v Národních cenách kvality (které jsou na využití EFQM modelu postaveny) ve srovnání s kontrolní skupinou obdobných firem, které model nevyužívají, došla k velmi průkazným závěrům: Firmy, které model využívaly, měly v pětiletém období o 77 % větší nárůst tržeb a o 18 % vyšší nárůst zisku než kontrolní skupina.
Výsledky jsou natolik průkazné, že je až nepochopitelné, že je model v ČR tak málo využíván. Rada kvality a ASMP ČR proto spouští kampaň, která českým podnikatelům EFQM model a jeho výhody představí. Na stránkáchAsociace malých a středních podniků a živnostníků ČR budou uvedeny hlavní principy modelu včetně návodu, jak se do práce s ním nejlépe zapojit. AMSP ČR také osloví přes 250 000 svých členů a příznivců a nabídne jim tuto cestu ke zlepšování, popřípadě možnost vyzkoušet si filosofii EFQM modelu se zjednodušenými programy START a START Plus. Společně se Sdružením pro oceňování kvality pak na začátku příštího roku nabídne AMSP ČR svým členům účast v bezplatných webových seminářích, kde bude představen model, principy sebehodnocení i zkušenosti českých firem, které s Modelem excellence pracují.
 
O modelu EFQM
EFQM model vznikl z potřeby velkých evropských firem, které na konci 80. let zjistily, že jim ujel vlak a že je válcuje japonská a americká konkurence (v té době ještě nikdo netušil, jak je bude válcovat o dvacet let později konkurence čínská). Největší koncerny sdružily prostředky i odborné síly, založily Evropskou nadaci pro management kvality (EFQM) a uložily jí jediný úkol: sesbírat nejlepší světové zkušenosti a vytvořit model řízení, který by Evropě vrátil konkurenceschopnost. O tom, jak se splnění úkolu podařilo, svědčí nejlépe fakt, že dnes je EFQM Excellence Model používán 60 % největších evropských firem.
Nabyté zkušenosti s používáním modelu však ukázaly, že jeho síla je ještě větší, než se při úvodním zadání požadovalo. Model prokazatelně funguje nejen u velkých koncernů, ale i u nejmenších firem, ve službách, ve zdravotnictví, školství či armádě. Evropská komise dokonce doporučuje model (ve variantě CAF) pro všechny stupně veřejné správy evropských zemí.
Co EFQM model přináší? Prostřednictvím otázek a „sebehodnocení“ dokáže objektivně popsat firmu. V každé dílně, oddělení či pobočce poukáže na nedostatky a ukáže cestu k jejich odstranění. Při pravidelném používání dokáže sledovat trendy – kde se situace zlepšuje, kde stagnuje a kde se blíží katastrofa. Umožňuje v předstihu reagovat a odstraňovat hrozby. Základní myšlenka je jednoduchá: model se zeptá a management už jen zjišťuje, jestli je schopen na otázku dát pozitivní odpověď. Model manažerům pomáhá přemýšlet o firmě a vnímat ji jako ucelený systém. A pomocí sebehodnotící zprávy se na firmu podívat zvenčí.
Model EFQM posuzuje firmu podle 9 hlavních kritérií, která jsou rozdělena na 32 subkritérií, která v sobě zahrnují přibližně 300 položek – věcí, které je dobré sledovat či měřit. Je na zvážení vedení firmy, do jaké hloubky a komplexnosti ve využití modelu půjde. Model neříká přesně to, co je třeba dělat a jak to dělat. Říká, že aktivity společnosti musí maximálně odpovídat jejím vlastním potřebám a tyto potřeby pomáhá definovat. Není to pouhý seznam k odškrtávání položek, ale při vhodném užití spíše nabádá lidi, aby o své firmě přemýšleli a hledali nejlepší cesty k úspěchu. V dnešním světě většina lidí hledá nějaký „všelék“, rychlou a jednoduchou odpověď. Model naopak vyzývá k přemýšlení, vede a inspiruje.
tisková zpráva