Průmysl a obchod

Projektové firmy jsou ohledně vývoje trhu optimistické

Projektové firmy jsou ohledně vývoje trhu a svých tržeb optimistické. V letošním roce očekávají růst trhu v průměru až o 6,3 procenta. Se zpomalením počítají v roce 2020, kdy počítají s růstem ve výši 3,1 procenta. Obdobná očekávaní mají rovněž u svých tržeb, kdy v roce 2019 počítají s růstem tržeb až o 7,2 procenta a v roce 2020 s růstem 4,2 procenta. Vyplývá to ze Studie developerských společností H2/2019 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se skupinou Saint-Gobain.

Vývoj tržeb projektových společností kopíruje téměř shodně jejich očekávání. V letošním roce počítají téměř dvě pětiny firem (38 procent) s růstem svých tržeb až o pět procent a třetina firem (30 procent) předpokládá až desetiprocentní růst. Růst vyšší než patnáct procent potom očekává téměř čtvrtina firem (23 procent). S poklesem do pěti procent počítá jen malá část (5 procent) projektových společností. Růst tržeb o 5 procent očekává v roce 2020 více než polovina firem (53 procenta), větší růst – až o 10 procent – očekává potom pětina firem (21 procent). S růstem nad deset procent počítá 11 procent firem, pokles předpokládá také 11 procent projektových firem.

Vývoj tržeb odráží ten fakt, že tři pětiny (60 procent) firem zaznamenaly růst cen projektových prací u privátních investorů. U veřejných investorů zaznamenala růst cen více než polovina (54 procent) projektových firem. Za zmínku stojí zjištění, že téměř dvě pětiny firem (39 procent) si nevšimly žádných změn v cenách u privátních investorů; u veřejných investorů to bylo 44 procent projektových společností. 

Vzhledem k těmto zjištěním je tedy logické, že více než polovina firem (51 procent) očekává pro letošní rok růst svých marží; pokles marží očekává pouze minimum (5 procent) oslovených firem a zbývající část žádné změny neočekává. V roce 2020 počítá se zvýšením svých marží pouze necelá třetina firem (30 procent); s žádnou změnou nepočítají téměř dvě třetiny (62 procent) oslovených firem. Pokles marží očekává již více oslovených, a to téměř jedna desetina (8 procent).

Při takových očekáváních se firmy potýkají s téměř maximálním vytížením svých kapacit, které v průměru hodnotí na 96 procent. Zajímavý je fakt, že i přes takto velké vytížení se více než polovina firem (56 procent) rozhodla nenavyšovat počty svých pracovníků. Pouze dvě pětiny firem (44 procent) se budou snažit své kapacity navýšit.  S tím souvisí i nedostatek odborníků a absolventů technických oborů na trhu. Firmy mnohdy musí tvořit své vlastní strategie, které jim umožní absolventy nabírat a formovat si je pro budoucí spolupráci. Jedním z možných důvodů, proč tržby těchto společností rostou a proč nadále očekávají růst i při svých vytížených kapacitách, může být zjištění, že více než polovina firem (53 procent) by přijala novou zakázku i v případě, že by na ni neměla dostatek volných kapacit, zhruba menší polovina (47 procent) by k takovému jednání nepřistoupila.

Projektové firmy mají v průměru nasmlouvané zakázky na deset následujících měsíců. A dvě pětiny firem (40 procent) uvádějí, že ve srovnání s rokem 2018 je nasmlouvaných zakázek více. Pokles v počtu nasmlouvaných období zaznamenalo pouze 12 procent firem. Žádnou změnu v počtu nasmlouvaných zakázek uvádí téměř polovina oslovených společností (48 procent). Při získávání zakázek stále zůstává pro projektové firmy nejvíce populární metodou dlouhodobá spolupráce se zadavatelem nebo osobních kontakty, které využívají všechny oslovené společnosti (obojí shodně 100 procent) nebo přímá poptávka od zákazníků (97 procent). Nejmenší část firem (92 procent) potom využívá tendry či výběrová řízení.

tisková zpráva