Průmysl a obchod

PSG se bude v Iráku podílet na stavbě elektrárny za miliardu USD

Stavba paroplynové elektrárny v Iráku, na které se bude podílet česká společnost PSG International, přijde na zhruba miliardu dolarů (20,4 miliardy korun). Elektrárnu o výkonu 980 megawattů firma PSG v iráckém Kurdistánu postaví společně s tureckou společností Renaissance Construction. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
Smlouva týkající se stavby elektrárny byla podepsána tento týden během pracovní návštěvy ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby v Iráku. Stavba paroplynové elektrárny v Iráku by podle mluvčího PSG Patrika Kamase měla být zahájena letos v červnu a její ukončení je naplánováno na závěr roku 2015. Na financování projektu se bude podílet Česká exportní banka. „Jsem rád, že největší investici v novodobé historii Kurdistánu získala právě česká firma. Plánujeme s rostoucí ekonomikou této země navázat úzké obchodní vztahy,“ uvedl Kuba.
Pro PSG jde o další významný energetický projekt, postavila již několik elektráren v Rusku. Spolupracující turecký Renaissance Holding patří mezi největší světové dodavatele ve stavebnictví, působí také v Rusku, na Ukrajině, v Libyi a Kataru. Firma PSG-International má zhruba 600 zaměstnanců a realizovala projekty ve více než 20 zemích. Je generálním dodavatelem v oborech stavebnictví, energetiky a petrochemie.

zpráva ČTK