Průmysl a obchod

PSJ chce koupit D.I.S.

Jihlavská stavební společnost PSJ chce posílit své postavení na domácím trhu. Chce koupit 65procentní podíl v brněnském konkurentovi D.I.S., spol. s r. o. Akvizici už ohlásila Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zahájil správní řízení. ČTK to zjistila z jeho webových stránek.
ÚOHS se fúzí zabývá od začátku září. Bude posuzovat oblast pozemního a inženýrského stavitelství, ve které D.I.S působí. Vede pouze zjednodušené řízení. Lze tedy očekávat povolení spojení firem ještě do konce měsíce.
Skupina firem PSJ loni zvýšila konsolidované výnosy v meziročním porovnání skoro o čtvrtinu na 4,9 miliardy korun. Zisk skupiny před zdaněním činil 115 miliónů Kč.
PSJ se zaměřuje hlavně na zakázky pro soukromý sektor, které loni představovaly přes 92 procent obratu. Podstatně ubylo objednávek na výstavbu administrativních objektů. O něco víc než v roce 2009 budovali stavbaři PSJ během minulého roku byty a průmyslové budovy. Největší oživení se týkalo staveb občanské vybavenosti, které se staly nejvýznamnějším segmentem mezi zakázkami. Jejich podíl na obratu PSJ meziročně stoupl o 15 procent na 53 procent.
Brněnská D.I.S. loni dosáhla obratu 826 miliónů korun. Obrat firmě meziročně klesl, o rok dříve činil 871 miliónů. Firma měla loni 122 zaměstnanců.
zpráva ČTK