Průmysl a obchod

PSJ dostavěly gigantické obchodní centrum M5 Mall v ruské Rjazani

V pondělí 11. listopadu 2011 otevřelo své brány obchodní a zábavní centrum M5 Mall. Vyrostlo zhruba 185 km východně od Moskvy v půlmilionovém městě Rjazaň jako investice skupiny PPF, konkrétně specializovaná developerské divize PPF Real Estate Russia. Gigantický komplex za 120 miliónů eur postavila akciová společnost PSJ.
Na financování stavby se podílela Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost. Autorem architektonického řešení byl atelier CUBOID ARCHITEKTI. Více než polovinu objemu zakázky realizovaly české firmy včetně výrobních kapacit PSJ a dceřiné firmy Ekoklima. Řízení jedné z největších stavebních realizací v historii PSJ bylo v kompetenci výrobního ředitele Divize export pro Ruskou federaci Ing. Josefa Nohy.
Komplex vznikl v těsné blízkosti klíčové federální silniční komunikace M5 Moskva–Čeljabinsk u vjezdu do Rjazaně. Obchodně zábavní centrum na ploše téměř 70 000 m² nabízí široký sortiment zboží a služeb předních světových i ruských značek v souladu se standardy podobných center v Evropě. Součástí centra je například hypermarket, obchod s elektronikou a domácími spotřebiči, obchodní pasáže a několik scén pro pořádání marketingových akcí. Kromě nákupních možností a stravování je v centru otevřeno také multikino, unikátní kinosál s technologií 7D a dětský koutek. Komplex disponuje rozsáhlou parkovací plochou pro 2500 osobních vozů.
Budova je členěna třemi příčnými a dvěma podélnými obchodními pasážemi. Jejich interiér je navržen tak, aby nabídl svým návštěvníkům světlý, příjemný prostor pro uvolněné nakupování a trávení volného času. V místě křížení pasáží vznikla velká kruhová náměstí. Malá kruhová náměstíčka rozdělují rovné části pasáží na opticky kratší úseky. Světlá výška těchto náměstí a náměstíček je 5 m, a jsou prosvětlena střešními světlíky. Hlavní eliptické náměstí ve středu budovy slouží jako odpočinková plocha obklopená restauracemi rychlého občerstvení. Střed tohoto náměstí je akcentován třemi fontánami a prosvětlen střešními světlíky.
tisková zpráva