Průmysl a obchod

PSJ je v insolvenčním řízení, návrh považuje za neopodstatněný

Stavební společnost PSJ je od pátku v insolvenčním řízení kvůli pohledávce za 1,49 miliónu korun. Na žádost správce konkurzní podstaty společnosti Terrima o tom rozhodl Krajský soud v Brně.
Podle vedení PSJ jde o neopodstatněný návrh, který má PSJ přimět k úhradě sporné pohledávky. ČTK to sdělil mluvčí PSJ Miroslav Fuks. Podle něj nebyla existence pohledávky během čtyřletého řízení u Krajského soudu v Brně prokázána a nynější postup správce má způsobit PSJ co největší škodu. „Již samotné podání insolvenčního návrhu může mít zásadní negativní dopady na společnost,“ uvedl Fuks. Doplnil, že firma se bude bránit právně a bude požadovat náhradu případných škod.
Insolvenční návrh soudu předložil Pavel Čvančara, správce konkurzní podstaty pražské firmy Terrima. Podle něj dluží PSJ této firmě doplatek za dvě díla, spojená s Villou Biancou a BB Centrem. PSJ podle správce před osmi lety neuhradila Terrimě zbytek odměny za obě díla v celkové výši 1,492 miliónu korun. Správce v návrhu uvedl, že PSJ má více věřitelů a že dluží i správě sociálního zabezpečení a finančnímu úřadu.
Fuks ale tvrdí, že PSJ má na bankovních účtech dlouhodobě zůstatky v řádu stovek miliónů korun. Lživé jsou podle něj také informace o tom, že PSJ dluží státním institucím. Podle Fukse je k dispozici potvrzení z letošního září, že firma nemá daňové nedoplatky vůči finančním úřadům v České republice a nedluží ani České správě sociálního zabezpečení v Jihlavě.
Společnost PSJ působí na trhu od roku 1990. Celá skupina firem PSJ měla loni konsolidované výnosy 3,94 miliardy korun, zisk skupiny před zdaněním činil 136 miliónů. V tomto roce skupina předpokládá obrat přes pět miliard korun.
Terrima, s. r. o., se mimo jiné zabývala zprostředkovatelskou a poradenskou činností ve stavebnictví. Podle údajů v obchodním rejstříku byl na její majetek prohlášen konkurz v roce 200.
zpráva ČTK