Průmysl a obchod

Rakouský Wienerberger byl ve 3. čtvrtletí v zisku

Rakouský výrobce stavebních materiálů Wienerberger se ve 3. čtvrtletí vrátil k zisku. Firmě pomohlo snížení nákladů. Hlavní trhy však stále vykazují známky stagnace stavební činnosti a změnu firma nečeká až do konce letošního roku.
Čistý zisk činil 17,1 miliónu eur (419 miliónů Kč) ve srovnání se ztrátou 2,3 miliónu eur loni. Firma o tom informovala v prohlášení. Výsledky však zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk až 25,4 miliónu eur. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se zvýšil o 7 procent na 82,2 miliónu eur. Tržby se nepatrně snížily o 0,15 procenta na 517,7 miliónu eur.
Wienerberger loni těžce poškodila ekonomická krize, která omezila zájem o bytovou výstavbu. Ke zlepšení hospodaření nyní přispívají spíše programy na snížení nákladů než oživení na stavebních trzích. Významnější zlepšení nevykazují ani trhy ve střední a východní Evropě, které mají na celkovém zisku skupiny téměř poloviční podíl. Tržby ve střední Evropě se snížily o 7 procent a EBITDA o 5 procent.
zpráva ČTK