Průmysl a obchod

Ravak očekává za loňský rok tržby 2,1 miliardy

Příbramský výrobce koupelnového vybavení Ravak očekává za loňský rok podobné tržby jako předloni, tedy 2,1 miliardy korun. Firma, zaměstnávající v závodech v Příbrami, Rožmitále pod Třemšínem a pobočce na Moravě 500 lidí a dalších 400 v zahraničí, investovala do logistiky v Maďarsku a v Rusku i do výroby van na Ukrajině. Design jejích výrobků zabodoval v rekordním počtu soutěží, vana Solo představená loni na podzim získala i cenu Good Design v USA. Informovala o tom mluvčí firmy Jana Šlefrová. Ravak se chce posunout k vyššímu segmentu trhu, do sortimentu tak ve větší míře zařazuje volně stojící vany či umyvadla na desce. Velkou část novinek letos firma chystá v sortimentu sprchových koutů.

V zahraničí je značka nejsilnější ve střední a východní Evropě. Největší potenciál firma vidí v Rusku a na Ukrajině. Více než 20 let je aktivní pobočka v Dubaji, obsluhující všechny trhy v regionu. Rozvíjí se i pobočka v Šanghaji, kde je Ravak úspěšný zejména v developerských projektech. „V západní Evropě se slibně realizují obchody v Norsku, Francii nebo ve Velké Británii a v Irsku. Velkou příležitost vidí Ravak také v rozvoji trhů mimo Evropu, a proto i jedním z míst, kde hledá partnery, je například Hongkong nebo Vietnam,“ dodala mluvčí.

Společnost v Příbrami buduje novou halu pro výrobu van, která nahradí halu zničenou loňským požárem. Objekt již stojí a nyní se vybavuje technologiemi. Srpnový požár v průmyslovém areálu způsobil škodu za 95 miliónů korun. Všichni zaměstnanci se stihli evakuovat, nikdo nebyl zraněn.

zpráva ČTK