Průmysl a obchod

Razicí štít Adéla už je také na Petřinách

Tři měsíce a jeden den trvala razicímu štítu Adéla cesta podzemím z montážní jámy na Vypichu do budoucí stanice Petřiny na trase V.A pražského metra z Dejvic do Motola. Prorážce posledních metrů přihlíželi vedle techniků a razičů také generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák, generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát a další hosté. Adéla tak napodobila svého bratříčka Tondu, který dorazil na stejné místo uprostřed srpna.
Na úvodní přibližně půlkilometrové trase z Vypichu do Petřin se pohybovala Adéla od 18. června do 19. září. Stavbaři využili zkušeností, které nabyli už při práci s prvním razicím štítem, a zkrátili dobu ražby stejného úseku téměř o měsíc. Z Petřin na Dejvickou čeká na razicí štíty ještě zhruba 3500 metrů dlouhý úsek. Celkem si oba stroje TBM odbudou 10 prorážek. Z toho čtyři do nových ražených stanic, čtyři do otevřených stavebních jam anakonec dvě do současné stanice Dejvická. Těmto prorážkám ale musí předcházet stejný počet startů obou štítů do budování jednokolejných tunelů, z toho šest v podzemí a čtyři v otevřené jámě.
Razicí štít Tonda se opět vydá na trasu na konci září a do konce roku by měl dorazit na Veleslavín. Jeho dvojče se dá do pohybu stejným směrem na přelomu října a listopadu. Nový úsek pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol bude dokončen v roce 2014.
tisková zpráva
Razicí štít Adéla už je také na PetřináchRazicí štít Adéla už je také na PetřináchRazicí štít Adéla už je také na Petřinách