Průmysl a obchod

Razicí štít Tonda se proboural do budoucí stanice metra Petřiny

Obří razicí štít, který razí prodloužení pražského metra A z Dejvické do Motola, se včera proboural do budoucí stanice Petřiny. Ze staveniště na Vypichu tak prorazil za tři měsíce 500 metrů. Stavbu provádí sdružení společností Metrostav a Hochtief CZ. Metro by v novém úseku mělo začít jezdit v roce 2014.
Štít Tonda bude nyní po kolejích přetažen prostorem budoucí stanice a v polovině září vyjede směrem do Veleslavína.
Druhý štít Adéla by měl do stanice Petřiny dorazit v září. Štít Tonda byl na staveništi na Vypichu smontován letos v dubnu, Adéla zhruba o dva měsíce později. Mezi stanicemi Veleslavín a Červený Vrch bude technologie obou štítů přemontována a zázemí bude končit ve stavební jámě na Veleslavíně. Z ní stroje prorazí tunely přes stanici Červený Vrch do Dejvické. Tam budou hlavy štítů rozebrány a v noci přepraveny po kolejích metra do depa Hostivař.
Prodloužení metra A se v současné době buduje i na dalších místech. Nedaleko budoucí konečné stanice Motol stavbaři pracují na plánovaném dočasném konci trasy. V těchto místech vybudovali rozlehlou stavební jámu, ze které již bylo vyraženo více než 200 metrů dvoukolejného tunelu, do kterého budou vlaky zajíždět a přes výhybky se vracet do trasy.
U motolské nemocnice se buduje stanice, která bude podchodem pod Kukulovou ulicí propojena přímo s nemocničním areálem. Z Motola se zároveň razí dvoukolejný tunel, který by přes dva jednokolejné tunely měl být se stanicí Petřiny propojen do konce roku.
Stavba prodloužení trasy A začala v lednu 2010. Ražba všech tunelů by měla být hotova na přelomu let 2012 a 2013. Poté se budou dokončovat a začnou se v nich umísťovat koleje a technologie. První cestující by se v nich měli svézt v roce 2014.
Za prodloužení metra A město Praha zaplatí asi 19 miliard korun, na stavbu chce získat dotaci přes 8 miliard korun z fondů Evropské unie. Na trase A přibudou stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Délka trasy se prodlouží o více než 6 kilometrů.
zpráva ČTK
 
Slavnostní prorážce byli přítomni i pražský primátor, jeho náměstek, starostka Prahy 6 či generální ředitel MetrostavuRazicí štít Tonda se proboural do budoucí stanice metra Petřiny