Průmysl a obchod

RD Rýmařov loni zvýšil tržby na 1,27 miliardy korun

Přední český výrobce nízkoenergetických domů RD Rýmařov loni i přes recesi zvýšil tržby meziročně zhruba o 200 mil. Kč na 1,27 mld. Kč. Vliv na to mělo mimo jiné dokončení dvou velkých projektů v Rakousku a Polsku. ČTK to řekl obchodní ředitel firmy Jiří Pohloudek.
Firma zaměstnává přes 400 lidí. V roce 2012 začala stavět 485 domů, což je druhý nejvyšší počet za posledních deset let. Mluvčí RD Rýmařov Milan Wagner uvedl, že v cizině společnost postavila 30 z 446 rodinných domů a čtyři z pěti bytových domů. Kromě Německa, Rakouska a Polska staví domy například v Řecku.
„Letos plánujeme vyšší objem exportních tržeb. V tuto chvíli máme nasmlouváno už něco kolem 15 miliónů eur exportních zakázek a k tomu tuzemské zakázky zhruba za nějakých 500 až 600 miliónů korun,“ řekl Pohloudek.
Letošní první čtvrtletí podle něj bylo slabé. Může za to jednak dlouhá zima s pozdějším rozjezdem stavební sezony a také nejistota ohledně výše DPH pro letošní rok, která panovala loni na podzim. Firma tak bude mít hodně práce na podzim a je možné, že některé letošní zakázky bude dokončovat až příští rok.
Jednou z jejích hlavních deviz je přitom rychlost. Zákazníkovi, který si u ní objedná dům, firma dodává hotovou stavbu zhruba za dva měsíce od objednávky. Všechny díly se vyrábějí s vysokou přesností v továrních halách. Výroba vlastních panelů trvá řádově čtyři dny, montáž domu na místě stavby pak dva týdny.
Příslibem do budoucnosti je pro RD Rýmařov rakouský trh, kde si společnost udělala renomé stavbou kongresového centra.
zpráva ČTK