Průmysl a obchod

Rekonstrukce Karlova mostu je dokončena

Dnes by se měla uskutečnit kolaudace rekonstruovaného Karlova mostu. Trvala přes tři roky a doprovázela ji řada sporů. ČTK sestavila přehled událostí, které se k opravě vztahují.
Výběr událostí okolo rekonstrukce Karlova mostu:
● 19. července 2007 – Představitelé magistrátu podepsali s firmou SMP CZ smlouvu na opravu Karlova mostu; firma chtěla most rekonstruovat za 222 miliónů korun, práce měly trvat asi tři roky.
● 20. srpna 2007 – Začala oprava Karlova mostu.
● 12. března 2008 – Během oprav mostu byla odhalena nutnost vyměnit mnohem více kvádrů kamenného zábradlí, než se původně předpokládalo. Podle památkáře Ondřeje Šefců byly na vině chyby při rekonstrukci v minulém století. Kameny byly zděny na tvrdou maltu a dutiny byly vyplňovány cementem, což zadržovalo vodu, která kamenné kvádry poničila.
● 1. července 2008 – Stavebníci pokračovali v rekonstrukci mostu opravou svrchní části – položili izolaci, která měla zabránit zatékání do mostu. „Izolace byla po minulé opravě nefunkční a zapříčinila chátrání mostu,“ řekl ČTK Jiří Petrák ze stavební společnosti Mott MacDonald, která se na rekonstrukci podílí.
● 31. října 2008 – Inspekce ministerstva kultury (MK) zjistila pochybení při opravě mostu. Potvrdily se obavy o to, že byly některé historické kamenné prvky zničeny a nahrazovány novými ve větší míře, než bylo potřeba. Podle inspekce byla poškozena autenticita památky.
● 5. listopadu 2008 – Ministr kultury Václav Jehlička řekl, že k fatálním, zásadním škodám a destrukci mostu nedošlo.
● 6. listopadu 2008 – Praha se ohradila proti závěrům inspekce, protokol o kontrole podle města obsahoval nepřesnosti a subjektivní názory a zkreslení.
● 5. prosince 2008 – Inspekce MK zamítla námitky magistrátu, jimiž se kritice opravy mostu bránil.
● 10. března 2009 – Národní památkový ústav (NPÚ) oznámil, že zřizuje dvě komise, které se budou věnovat obnově mostu.
● 11. srpna 2009 – Praha si za pochybení při rekonstrukci Karlova mostu udělila pokutu 54 000 korun. Šéf magistrátního odboru kultury a památkové péče Jan Kněžínek ČTK řekl, že chyby byly spíše formálního charakteru a památce neublížily.
● 24. srpna 2009 – Z rozhodnutí odboru kultury a památkové péče pražského magistrátu vyplynulo, že Praha dostatečně nechrání Karlův most před poškozením a znehodnocením.
● 5. října 2009 – Petice požadovala zastavení rekonstrukce mostu.
● 14. října 2009 – Odpůrci způsobu oprav podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Chtěli prověřit právní nedostatky při povolování. Rekonstrukcí mostu se začala zabývat policie.
● 24. listopadu 2009 – NPÚ znovu varoval, že pokud se nezmění způsob oprav mostu, může být památka nenávratně poškozena.
● 21. ledna 2010 – Česká televize informovala, že plzeňský krajský úřad zahájil správní řízení s pražským magistrátem kvůli opravám mostu. V kauze měla rozhodovat pražská radnice, která je investorem, MK ale v zájmu nezávislosti předalo případ do Plzně.
● 27. a 28. ledna 2010 – Občanská sdružení jednala s misí UNESCO o ohrožení památek, mimo jiné i o rekonstrukci Karlova mostu. Inspektoři UNESCO přijeli do Prahy kontrolovat dopady několika staveb na pražskou památkovou rezervaci.
● 12. února 20101 – NPÚ objevil ve skladu kamenů vyřazených z mostu i kvádry v dobrém stavu a cenné původní středověké kusy.
● 3. března 2010 – Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD), která je hlavním kritikem rekonstrukce mostu, podala MK podnět k vyvlastnění památky.
● 31. března 2010 – Plzeňský kraj udělil pražskému magistrátu pokutu 3,25 miliónu Kč za znehodnocení památkové hodnoty mostu. Praha se odvolala, kraj postoupil odvolání MK, které pokutu zrušilo (kvůli procesním chybám) a případ vrátilo do Plzně.
Policie obvinila ředitele památkového odboru pražského magistrátu Jana Kněžínka z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Státní zastupitelství obvinění zrušilo.
● 10. dubna 2010 – Podle Lidových novin bylo při opravě zničeno 240 historických kamenů, dělníci je v počátku rekonstrukce naházeli do drtičky. Podle NPÚ mezi kameny byly i původní kusy, podle Kněžínka to byly jen malé nebo nekvalitní kameny.
● 3. května 2010 – ASORKD oznámila, že podává kvůli opravě mostu už třetí trestní oznámení.
● Červenec 2010 – Výbor UNESCO konstatoval, že stavební práce neohrožují pražské památky. Zpráva vyslovila politování nad tím, že při opravě mostu nebyly připraveny pečlivější průzkumy.
● 20. října 2010 – Společnost Mott MacDonald oznámila, že oprava mostu je hotova, zbývá pouze dokončit drobnější práce.
● 10. listopadu 2010 – Podle Mott MacDonald by most mohl být v pátek 12. listopadu zkolaudován a oficiálně předán k užívání.
 
zpráva ČTK