Průmysl a obchod

Rockwool se zavázal, že v Bohumíně omezí svou kamionovou dopravu

Výrobce izolací z kamenné vlny Rockwool do roku 2020 sníží negativní vliv kamionové dopravy na životní prostředí v Bohumíně na Karvinsku, kde má svůj závod. Suroviny a zboží tam bude vozit o 1800 vozidel ročně méně. Firma se k tomu zavázala v dohodě, kterou její zástupci podepsali s vedením Moravskoslezského kraje. ČTK to sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Množství kamionů Rockwool sníží díky vlastní recyklační lince, do které investuje 114 miliónů korun.

Firma se v dohodě zavázala, že také každoročně vynaloží minimálně 420 000 korun na úklid vnitropodnikových silnic a zpevněných ploch. „Minimálně 840 000 korun dá také na péči o trávníky, stromy a izolační zeleň v areálu společnosti,“ doplnila mluvčí.

Kraj v dohodě slíbil, že například zvýší náklady na nadlimitní čištění silnic a chodníků, které spravuje. Kraj také finančně podpoří ozdravné pobyty předškoláků a žáků prvního stupně základních škol nebo ze svého rozpočtu přispěje na výměnu starých kotlů za ekologické.

„Intenzivně pracujeme na naplnění vize, že překonáme image kraje s mimořádně znečištěným vzduchem. Uzavírání dobrovolných dohod s významnými průmyslovými podniky je jedna z možností, které k tomu pomohou. Je důležité nejen dodržovat zákonné limity, ale dělat i něco navíc nad rámec legislativy,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

zpráva ČTK