Průmysl a obchod, Výplně otvorů

Roto sází na orientaci na zákazníky a na cílenou angažovanost

Divize Střešní a solární technologie německého koncernu Roto s celkem 4100 zaměstnanci na celém světě, třemi výrobními závody, dvaceti prodejními pobočkami v Evropě a obratem za rok 2011 ve výši zhruba 656 miliónů eur patří k předním výrobcům střešních oken a jejich příslušenství. Tato divize vyvíjí, konstruuje, vyrábí a uvádí na trh kvalitní produkty, které dokážou šetřit i získávat energii a přinášejí komfortní využití šikmé střechy.
Centrála podnikové divize Roto Střešní a solární technologie sídlí ve městě Bad Mergentheim v údolí řeky Tauber. Je zde zaměstnáno zhruba 700 lidí. Společnost je symbolem inovační, špičkové technologie německé kvality.
 
Centrála společnosti Roto ve městě Bad Mergentheim
 
Růst díky důsledné orientaci na zákazníky
Jak prohlásil člen představenstva zodpovědný za tuto divizi Christoph Hugenberg, na další léta si stanovila společnost jako cíl výrazný růst, kterého by mělo být dosaženo, zejména na zahraničních trzích, intenzivnějším soustředěním se na podstatné záležitosti a důslednou orientací na zákazníkův prospěch. Princip spočívá v tom, aby obchodní partner i koncový spotřebitel vnímali konkrétní, praktický užitek. „Naším cílem je podpořit vše, co zvýší výkon společnosti a co bude pro zákazníka reálně vnímatelné,“ říká Christoph Hugenberg. Vedle kvality produktů a jejich uživatelského komfortu také výslovně zmínil v této souvislosti podporu tržních partnerů ve všech relevantních oblastech, jako jsou např. servis či logistika, schopnost včasného dodání nebo podporu ze strany pracovníků pověřených distribucí.
 
Nová platforma pro jihovýchodní Evropu
Výrazem důsledné orientace na zákazníky by měla být i změna strukturalizace prodejních aktivit v Evropě. Novou implementací platformy Jihovýchodní Evropa byly například vytvořeny předpoklady k tomu, aby se společnost mimo jiné ještě intenzivněji zaměřila na trhy v Česku a na Slovensku a aby optimalizovala podporu tržních partnerů. Odpovědnost za koordinaci aktivit nese od 1. dubna letošního roku vedoucí platformy Stephan Hettwer. „V České republice máme za sebou velice úspěšný rok 2011,“ konstatoval a vyzdvihl zejména pozitivní vývoj obratu a intenzivní spolupráci s obchodními partnery. Tento vývoj by společnost v budoucnu chtěla dále podporovat důsledným zaměřením všech aktivit právě na ně a profesionální montážní firmy. „Chceme se našim zákazníkům dívat zpříma do očí a prezentovat společnost Roto jako transparentního a spolehlivého partnera. Chceme být zákazníkům vždy k dispozici,“ říká Stephan Hettwer dále. Jasným cílem je podle něho přesvědčit obchodní partnery a zákazníky kvalitní nabídkou produktů, vystupováním a pracovním nasazením, a ne je přemlouvat prostřednictvím agresivních marketingových opatření. Promyšlené partnerství namísto hektické akčnosti. Vzhledem k aktuální situaci na trhu, která byla negativně ovlivněna zejména nedávným zvýšením daně z přidané hodnoty, je nutné rozvážným postupem společně s partnery udržovat stabilní ceny. „Hektickou akčností se pouze zvyšuje riziko ztráty marží, a proto vědomě nebudeme dělat žádné krátkodobé, překvapivé akce,“ prohlásil vedoucí platformy.
 
Cílené investice na trhu orientovaném na kvalitu
„Český trh se díky své výrazné orientaci na kvalitu výborně hodí k filosofii naší společnosti, a proto má pro firmu Roto vysokou prioritu,“ zdůraznil Stephan Hettwer. Společnost chce v budoucnosti do tohoto trhu investovat ještě intenzivněji, protože se zde už celá léta daří pozitivně utvářet odbyt a vývoj cen v segmentu střešních oken.
Dva příklady zvýšeného úsilí podniku uvedl Ing. Lubomír Kodad, country manažer pro ČR a SR. Je to školicí středisko RotoKampus a nový centrální sklad pro Českou republiku a Slovensko v Praze. „Náš RotoKampus stoupá v oblibě a je velice úspěšný,“ říká s potěšením Lubomír Kodad a odkazuje na výmluvnou řeč čísel. Během uplynulých dvanácti měsíců využilo rozsáhlou nabídku školení a dalšího vzdělávání pražského střediska více než 850 parterů ze sféry řemesel a obchodu. Velmi pozitivně se podle Ing. Lubomíra Kodada rozvíjí i centrální sklad, který byl otevřen v květnu v Praze a ze kterého mohou být rychle a pružně obsluhovány trhy v Čechách a na Slovensku.
 
Spolehlivý partner
Pražská pobočka představuje pro společnost dobré východisko k tomu, aby mohla požadavkům tohoto slibného trhu vyhovět: „I v budoucnu chceme dělat všechno pro to, abychom v co nejširší míře podpořili naše partnery v České republice. A budeme dále cíleně investovat do opatření a projektů, aby se značka Roto dostala do popředí a aby se společnost trvale etablovala na trhu jako spolehlivý partner,“ shrnuje závěrem vedoucí platformy Stephan Hettwer.