Průmysl a obchod

Rozpočet fondu dopravy se sníží o 36 procent

Vláda schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok s výdaji 61,3 miliardy Kč, což je o 36 procent méně než v letošním roce. Rozpočet mimo jiné počítá se zvýšením mýtného od příštího roku o čtvrtinu. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Vít Bárta.
Ministr zároveň dostal od vlády úkol vypracovat do konce roku seznam stovky staveb, kde budou projekty seřazeny podle potřebnosti. Jak uvedl premiér Petr Nečas, seznam bude rozdělen čárou, která se bude posouvat podle toho, kolik peněz je na stavby k dispozici. Dokument má obsahovat stavby „klíčové z celostátního hlediska“.
„Celkově je ambicí České republiky dokončit napojení na sousední státy a silná akcentace obchvatů,“ řekl Bárta s tím, že víc zatím prozradit nemůže.
Přes prudký pokles rozpočtu na příští rok vyjádřil Bárta do dalších let optimismus. „Pro roky 2012 a 2013 dochází k zásadnímu navýšení příjmů fondu o více než deset miliard v každém roce,“ uvedl ministr. Příští rok stát pošle do fondu 33 miliard, v následujících letech 43 miliard, další čtyři miliardy ročně má přinést zvýšení mýtného.
zpráva ČTK