Průmysl a obchod

ŘSD dostalo od ÚOHS pokutu 900 tisíc korun

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 900 000 Kč. Před dvěma lety nechalo vyměnit na dálnici D1 svodidla v délce osmi kilometrů bez soutěže. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, ŘSD by mohlo ještě podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.
„ŘSD akceptuje rozhodnutí ÚOHS a nebude podávat žalobu ke Krajskému soudu,“ řekla ČTK jeho mluvčí Martina Vápeníková.
ŘSD nechalo vyměnit svodidla kvůli nehodě na 17. kilometru dálnice mezi Prahou a Brnem, při níž přejela vozidla do protisměru. Svodidla byla stará asi 20 let, ŘSD zadalo zakázku bez soutěže společnosti Eurovia CS. Argumentovalo tím, že se jednalo o krajně naléhavý případ. Podle ÚOHS ale mělo ŘSD situaci předvídat a plánovat rekonstrukci svodidel vzhledem k jejich životnosti s dostatečným časovým předstihem a vypsat otevřenou soutěž, do které by se mohlo přihlásit více firem.
„Nelze akceptovat omezování přístupu zájemců o veřejnou zakázku,“ uvedl v aktuálním rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. ŘSD hrozila vzhledem k objemu tendru pokuta až do výše necelých 4 miliónů korun. Eurovia svodidla vyměnila za 75 miliónů korun.
zpráva ČTK